Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat care prevede reducerea la 21 euro/1.000 litri a accizei pentru motorina utilizata in agricultura, considerand masura compatibila cu piata interna.
"Totodata, in evaluarea sa, Comisia a constatat ca actul normativ respecta „Liniile directoare comunitare privind ajutoarele de stat in sectorul agricol si forestier 2007-2013” si ca reducerea de accize stabilita prin actul normativ constituie un ajutor destinat sa faciliteze dezvoltarea anumitor activitati sau regiuni economice, fara a aduce modificari conditiilor schimburilor comerciale intr-o masura care contravine interesului comun", se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), citat de NewsIn.

Asftfel, utilizatorii de motorina din sectorul agricol, posibili beneficiari ai schemei de ajutor, trebuie sa solicite, cu ocazia fiecarei aprovizionari cu motorina, documentele fiscale de vanzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor, pentru cantitatile achizitionate si utilizate incepand cu data de 27 mai 2010, spre a beneficia de subventionarea accizei.

"Prin intrarea in vigoare a acestei Hotarari de Guvern, se stabileste nivelul accizelor la echivalentul in lei a 21 euro/1.000 litri, fata de rata cuprinsa intre 293,215 euro/1.000 litri in 2010 si 309/Euro/1.000 litri in 2012. Ajutorul de stat acordat sub forma de rambursare se aplica pentru o cantitate totala anuala de motorina de maximum 700.646.000 de litri. Aceasta cantitate se repartizeaza intre diferite ramuri de productie primara, in functie de consumul mediu pe hectar pentru fiecare activitate. Bugetul total prevazut pentru cei trei ani de aplicarea a schemei de ajutor este de 3.050.000.000 lei (circa 735,1 milioane euro)", explica MADR.

Conform ministerului de resort, procedurile specifice de implementare si control, precum si formularistica necesara privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.126 din 26.02.2010, act normativ transmis la Monitorul Oficial al Romaniei, pentru publicare.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prin centrele judetene/locale. Beneficiarii pot depune cererile de acord prealabil pentru finantare prin rambursare, dupa publicarea Ordinului de Ministru in Monitorul Oficial.

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca pe 26 mai Comisia Europeana va aproba masura privind reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, precizand ca ajutorul nu se va plati retroactiv.

Producatorii agricoli au cerut in repetate randuri reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivand ca fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri