Nu existau semne de un exces de gaz pe piata in 2002, atunci cand Nabucco, numit dupa o opera de Verdi, a fost propus prima data de Uniunea Europeana, pentru a limita dependenta europeana de gaz. Situatia a devenit critica in iarna anului 2008, cand Moscova si Kievul au avut un diferend comercial ce a dus la sistarea livrarilor de gaz catre UE timp de doua saptamani, informeaza NewsIn.

Dar in prezent, un expert a rezumat problemele Nabucco la lipsa cererii, a surselor de aprovizionare si a fondurilor.

In ultimii opt ani nu a fost asigurata oficial nicio sursa de aprovizionare, nu a fost semnat niciun contract de vanzare si, o problema cruciala, in conditiile in care Europa se indreapta spre o noua posibila criza financiara, nu au fost stranse fonduri. In conditiile in care UE este preocupata in special de problemele Greciei, pare putin probabil sa sustina semnificativ Nabucco.

Desi temerile sunt din ce in ce mai mari privind viabilitatea proiectului evaluat la opt miliarde de euro, Reinhardt Mitschek, directorul consortiului Nabucco, respinge zvonurile potrivit carora gazoductul este pur si simplu ultimul pe o lista lunga de proiecte de conducte europene care nu s-au concretizat. "Vreau sa subliniez ca suntem pe cale sa incepem sa construim conducta anul viitor", a declarat el pentru Daily Telegraph.

"In urmatoarele 18 luni, trebuie sa stabilim finantarea, apoi primele acorduri sa fie semnate cu cumparatorii din Europa, Azerbaidjan si Irak (...). Da, este mult de munca, dar avem experti cu experienta din sase companii si sunt optimist ca vom reusi", a spus el.

Acestea nu sunt, insa, singurele provocari. Tensiunile politice regionale din Eurasia s-au accentuat. Unul dintre exemple fiind Azerbaidjanul, care este nemultumit ca Turcia se apropie de Armenia si amana semnarea acordului pentru Nabucco.

O alta problema o reprezinta campurile petroliere subdezvoltate din Irak si Azerbaidjan, care sunt foarte bogate in gaz, dar a caror explorare si exploatare sunt in stadiu embrionar.

Nabucco, o conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri ce se va intinde din zona Marii Caspice pana in Europa, vizeaza sa puna capat in termen de cinci ani influentei ruse pe aceasta piata.