Proiectul Nabucco se va confrunta luna viitoare cu un test important, cele sase companii energetice care il sprijina urmand sa incerce sa scoata la licitatie jumatate din capacitatea viitoarei conducte, pe o piata globabla ce inregistreaza un exces de gaz, scrie The Telegraph.
Nu existau semne de un exces de gaz pe piata in 2002, atunci cand Nabucco, numit dupa o opera de Verdi, a fost propus prima data de Uniunea Europeana, pentru a limita dependenta europeana de gaz. Situatia a devenit critica in iarna anului 2008, cand Moscova si Kievul au avut un diferend comercial ce a dus la sistarea livrarilor de gaz catre UE timp de doua saptamani, informeaza NewsIn.

Dar in prezent, un expert a rezumat problemele Nabucco la lipsa cererii, a surselor de aprovizionare si a fondurilor.

In ultimii opt ani nu a fost asigurata oficial nicio sursa de aprovizionare, nu a fost semnat niciun contract de vanzare si, o problema cruciala, in conditiile in care Europa se indreapta spre o noua posibila criza financiara, nu au fost stranse fonduri. In conditiile in care UE este preocupata in special de problemele Greciei, pare putin probabil sa sustina semnificativ Nabucco.

Desi temerile sunt din ce in ce mai mari privind viabilitatea proiectului evaluat la opt miliarde de euro, Reinhardt Mitschek, directorul consortiului Nabucco, respinge zvonurile potrivit carora gazoductul este pur si simplu ultimul pe o lista lunga de proiecte de conducte europene care nu s-au concretizat. "Vreau sa subliniez ca suntem pe cale sa incepem sa construim conducta anul viitor", a declarat el pentru Daily Telegraph.

"In urmatoarele 18 luni, trebuie sa stabilim finantarea, apoi primele acorduri sa fie semnate cu cumparatorii din Europa, Azerbaidjan si Irak (...). Da, este mult de munca, dar avem experti cu experienta din sase companii si sunt optimist ca vom reusi", a spus el.

Acestea nu sunt, insa, singurele provocari. Tensiunile politice regionale din Eurasia s-au accentuat. Unul dintre exemple fiind Azerbaidjanul, care este nemultumit ca Turcia se apropie de Armenia si amana semnarea acordului pentru Nabucco.

O alta problema o reprezinta campurile petroliere subdezvoltate din Irak si Azerbaidjan, care sunt foarte bogate in gaz, dar a caror explorare si exploatare sunt in stadiu embrionar.

Nabucco, o conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri ce se va intinde din zona Marii Caspice pana in Europa, vizeaza sa puna capat in termen de cinci ani influentei ruse pe aceasta piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri