Consumatorii europeni si-au pierdut increderea in economie

Increderea consumatorilor europeni a scazut neasteptat in luna mai, in timp ce ritmul de crestere a inflatiei din zona euro a incetinit, pe fondul evolutiei crizei datoriilor de stat, informeaza un raport al Comisiei Europene (CE).
Indicele privind sentimentul economic a pierdut 2,2 puncte in zona euro, de la 100,6 puncte in aprilie la 98,4 puncte in mai, in timp ce pe ansamblul intregului bloc comunitar, indicele a pierdut 1,9 puncte, revenind in luna mai la valoarea de 100 de puncte, informeaza raportul Comisiei, scrie NewsIn.

In timp ce increderea investitorilor din sectorul industrial a continuat sa se imbunatateasca, toate celelalte sectoare ale economiei au inregistrat o scadere a increderii investitorilor, atat in zona euro, cat si in intregul bloc comunitar.

Increderea consumatorilor a scazut pana la -18% in luna mai, fata de -15% in aprilie, atat in zona euro, cat si pe ansamblul UE. Increderea investitorilor din sectoarele de comert cu amanuntul, constructii si servicii industriale a scazut de asemenea, in timp ce increderea investitorilor din sectorul industrial a crescut usor, de la -7% in aprilie, la -6% in luna mai a acestui an, conform raportului CE.

Comisia a specificat in raport ca recentele date sunt influentate de o "schimbare a clasificarii activitatilor economice", dar ca indicele increderii consumatorilor nu este afectat de aceasta metoda.

Consumatorii sunt in general ingrijorati de soarta economiilor tarilor membre UE, dar in acelasi timp, perceptia lor asupra pietii muncii a continuat sa se imbunatateasca in luna mai.

Cele mai mari scaderi in increderea consumatorilor s-au inregistrat in sudul Europei si in Marea Britanie, dar increderea a scazut si in randul consumatorilor germani si francezi. Singurii mai optimisti in privinta viitorului preturilor si a economiei in general au fost consumatorii olandezi, mai specifica raportul CE.

Increderea investitorilor din sectorul financiar a scazut cu 1 punct in UE si cu 4 puncte in Zona euro. In ambele zone, managerii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia afacerilor din tarile europene.

Desi perceptia investitorilor din sectorul financiar asupra evolutiei cererilor din ultimele luni s-a imbunatatit, acestia s-au declarat pesimisti in legatura cu viitorul sectorului de afaceri din Uniune, se mentioneaza in raport.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri