Pierderile pe care le sufera economia Marii Britanii ca urmare a fraudelor se ridica la ora actuala la 16 miliarde de lire sterline anual, ceea ce reprezinta 1,4 la suta din PIB-ul britanic, constata un studiu intocmit de Norwich Union, reluat de cotidianul "The Independent".

Studiul respectiv a fost realizat pe baza a peste zece surse statistice din care a reiesit ca cele mai mari fraude sunt comise in sectorul public, cel vamal, al impozitelor si taxelor pe profit.

Potrivit studiului, numai fraudele in domeniul taxelor pe profit au fost evaluate anul trecut la 5 miliarde de lire sterline.

Chris Hill, seful Departamentului pentru fraude din cadrul Norwich Union, autorul studiului mai sus amintit, afirma ca aproape 10 miliarde de lire sterline din fraudele directe provin din sectorul public si numai 4 miliarde sunt fraudele din sectorul privat. Restul pana la 16 miliarde de lire sterline provine din costurile indirecte ale contractelor incheiate fraudulos.

Chris Hill semnaleaza ca in sectorul privat, cele mai frecvente fraude sunt comise in domeniul asigurarilor, cu prioritate in cazul accidentarii automobilelor personale.

Multi conducatori auto, relata el, comit intentionat ciocniri cu alte automobile pentru a obtine despagubiri. El a dat chiar un exemplu de proprietar auto care, in decurs de un an, a comis peste 103 asemenea "accidente".

Prin falsificarea cardurilor bancare, fraudele au ajuns la peste 500 milioane lire sterline.

Ceea ce Chris Hill considera in studiul sau ca fiind foarte grav este faptul ca sumele obtinute din fraude au devenit principala sursa a crimei organizate din Marea Britanie, depasind deja profiturile obtinute din comercializarea drogurilor.

Primul si cel mai important efect al fraudelor, sustine Hill, este cel asupra economiei tarii, intrucat in economie nu se intorc toate sumele obtinute prin fraude, iar victima finala este publicul. In opinia lui Hill, subliniata de cotidianul "The Independent", Guvernul britanic va trebui sa depuna eforturi mai mari pentru a diminua, daca nu lichida fraudele.

De aceea, el considera ca autoritatile trebuie sa aiba o cu totul alta abordare a acestui flagel. Atata vreme cat frauda este considerata o "infractiune simpla, vom continua sa vedem cum bande bine organizate de infractori ce comit fraude scapa nepedepsite de lege si isi reiau nestingherite actele criminale. Frauda trebuie sa devina la fel de inacceptabila ca oricare alta crima grava", conchide Chris Hill.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri