Economia mondiala se reface mai repede decat era prevazut, dar volatilitatea recenta de pe pietele financiare demonstreaza ca raman provocari importante, au afirmat ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din principalele economii ale lumii.
Intr-un comunicat care va servi ca baza pentru discutiile dintre liderii tarilor membre G20, la summitul de la sfarsitul lunii iunie, din Canada, oficialii si-au exprimat sustinerea pentru politicile de salvare din Europa si au recunoscut necesitatea de a reechilibra cresterea economica prin sustinerea cererii interne si a comertului in tarile in curs de dezvoltare, relateaza USA Today.

"Economia mondiala continua sa creasca mai repede decat era prevazut, dar intr-un ritm inegal, in functie de tari si regiuni", au afirmat oficialii, conform NewsIn.

Acordul nu include initiative majore, dar armonizeaza pozitiile privind detaliile reformelor financiare ample, apelurile privind schimbarile in sistemele de reglementare si reducerea deficitelor bugetare.

"Volatilitatea recenta de pe pietele financiare ne aminteste ca raman provocari semnificative si subliniaza importanta cooperarii internationale", potrivit declaratiei finale a reuniunii de la Busan. Tarile trebuie sa "implementeze masuri credibile, care sustin cresterea economica, pentru a asigura sustenabilitate fiscala", au afirmat ministrii si guvernatorii, precizand ca politicile trebuie sa fie adaptate situatiei unice a fiecarei tari.

Criza deficitelor bugetare din Europa a alimentat temerile ca economia globala va intra din nou in recesiune.

"Salutam masurile hotarate luate de Uniunea Europeana, de Banca Centrala Europeana si de FMI", au subliniat oficialii, referindu-se la fondul de stabilizare destinat tarilor din Zona euro care se confrunta cu probleme din cauza datoriilor mari.

Ministrul sud-coreean de finante, Yoon Jeung-hyun, a apreciat ca temerile privind criza din Grecia, care risca sa se extinda si la alte tari, contribuie la urgenta eforturilor pentru a reforma sistemul de reglementare.

De altfel, comunicatul final al reuniunii reafirma obiectivul de a lua decizii pentru consolidarea capitalului si lichiditatilor bancare pana in luna noiembrie si implementarea regulilor pana la sfarsitul anului 2012.

Unele state membre G20 vor o amanare a aplicarii regulilor.

Intr-o fraza care, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, a fost adaugata in ultima clipa, textul afirma ca politica monetara va viza in continuare stabilitatea pretului "si va contribui astfel la cresterea economica".

In conditiile in care ministrii au stabilit prioritatile care urmeaza sa fie discutate de liderii tarilor membre G20, secretarul american al Trezoreriei le-a cerut omologilor sai sa isi reafirme angajamentul fata de mentinerea recuperarii economice.

"Raspunsul puternic al G20 a jucat un rol central in refacerea cresterii economice, dar temerile in legatura cu cresterea, in conditiile in care Europa face ajustarile necesare ale politicilor, ameninta sa submineze ritmul refacerii", a afirmat Geithner intr-o scrisoare publicata de Wall Street Journal.

Ungaria a anuntat ca se confrunta cu probleme, dupa Grecia, Spania si Portugalia, ceea ce a determinat o depreciere a euro, care a ajuns sub nivelul de 1,2 dolari pentru prima data in ultimii patru ani. Oficialii europeni au dat asigurari ca temerile privind Ungaria si euro sunt exagerate.

"Ungaria a facut progrese importante in consolidarea finantelor sale publice in ultimii ani", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

La randul sau, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a aparat euro, pe care a numit-o o "moneda puternica, o moneda credibila, o moneda care si-a pastrat valoarea in termeni de stabilitate a pretului".

Referindu-se la un alt aspect controversat, declaratia finala a reuniunii G20 afirma ca exista "o gama de optiuni politice" pentru a determina bancile sa contribuie la costul programelor de salvare ale guvernelor, dar nu mentioneaza ideea unei taxe bancare globale. Statele Unite si principalele tari europene au exercitat presiuni pentru introducerea unei astfel de taxe, dar Canada si Australia s-au opus propunerii.

Comunicatul subliniaza ca bancile ar trebui descurajate de la asumarea de riscuri mari.

G20, grup fondat in 1999, se concentreaza pe managementul crizelor dupa prabusirea bancii americane Lehman Brothers. Pe langa reuniunile anuale ale ministri de finante din cele 20 de tari dezvoltate si emergente, de la sfarsitul anului 2008 organizeaza si summituri. Unul dintre principalele subiecte aflate in prezent pe agenda il reprezinta limitarea deficitelor tarilor fara a afecta cresterea economica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri