Ministrul Economiei din Ungaria a declarat ca anunturile facute saptamana trecuta de oficialii partidului aflat la guvernare (Fidesz) au fost "exagerate" si ca nu se pune problema repetarii scenariului din Grecia, mai ales avand in vedere noul plan de reduceri bugetare, informeaza Les Echos.
"Nu este nevoie de un plan de austeritate", a declarat luni Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei din Ungaria, adaugand ca noul plan de reforme fiscale presupune reducerea cheltuielilor bugetare cu 1% pana la 1,5% din produsul intern brut (PIB) in 2010, conforma cu cerintele Fondului Monetar International (FMI) si cele ale Uniunii Europene (UE) pentru 2010, dar si ca tara trebuie sa se concentreze pe revitalizarea cresterii economice.

Dupa mai multe interventii menite sa calmeze investitorii ingrijorati de declaratiile alarmiste de saptamana trecuta, Gyorgy Matolcsy a adaugat ca Ungaria isi mentine tinta de deficit fiscal la 3,8% din PIB si ca evenimentele din ultimele zile au fost cauzate de erori in comunicare. "Este absolut evident ca Ungaria nu este Grecia", a subliniat ministrul, potrivit NewsIn.

"Vom mentine tinta de deficit la 3,8% anul acesta, asa cum a fost stabilit cu FMI si UE si acceptat de guvern. Nu exista nicio indoiala, vom pastra aceasta tinta", a declarat Matolcsy. "In primul rand, este evident ca nu este nevoie de un plan de austeritate. Pe de alta parte, nu am elaborat nici un plan de reabilitare a bugetului. Vom reduce cheltuielile bugetare si vom creste veniturile; acesta este planul de actiune al noului guvern", a continuat ministrul.

Matolcsy a continuat apoi cu planurile guvernului pentru reducerea taxelor, care a ridicat intrebari in legatura cu posibilitatea autoritatilor de la Budapesta de a atinge tinta de deficit de 3,8% din PIB.

Propunerea ministrului Ungar al Economiei pentru relansarea economiei tarii cuprinde, printre altele, reducerea cu 20% a 58 de categorii diferite de taxe, sperand ca un program radical pentru urmatorii trei ani va putea fi demarat in 2010.

"Nu putem sa nu fim consternati cand autoritatile din Ungaria vorbesc despre un deficit bugetar mult mai mare decat cel preconizat si in acelasi timp exclud nevoia unor masuri de austeritate, promitand, in schimb, reducerea taxelor", a declarat Lars Christensen, analist la Danske Bank.

La randul lor, investitorii au continuat sa fie sceptici in deschiderea sedintei de tranzactionare de luni, Bursa din Budapesta inregistrand o scadere de peste 5%, in timp ce euro a continuat sa fie cotat sub 1,20 dolari/euro, iar forintul a avut o evolutie oscilanta fata de moneda unica.

Datoria publica a Ungariei a atins cam 80% din PIB in 2009, in comparatie cu cea a Greciei, care a atins 133% din produsul intern brut al tarii. In schimb, guvernul de la Budapesta a inregistrat un surplus de cont curent anul trecut si a reusit sa reduca deficitul bugetar pana la 4% din PIB, pe fondul reducerilor masive de cheltuieli.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri