Practic, piata a fost stimulata de investitorii straini care au cumparat actiuni cu cerere mare pe plan local", a afirmat Yasuo Yabe, director de vanzari la Casa de brokeraj Meiwa Securities.

Bancile si alte companii care au inregistrat profituri se asteapta sa beneficieze de aceasta revenire a economiei japoneze. Indicele sectorului industrial, IBNKS, a crescut cu 50% de la inceputul anului 2005 pana in prezent, comparativ cu 33%, avansul pe care il are indicele general TOPIX, si comparativ cu 29% castigati de indicele Nikkei. Saptamana trecuta, investitorii straini au cumparat actiuni in valoare de 323,4 milioane yeni. Agresivitatea lor la cumparare a dus Toyota Motors in frunte si a impins indicele Nikkei, de trei ori consecutiv, la maxime istorice. Pe saptamana, actiunile au castigat, in medie, 3,3%.

Tranzactiile de vanzare, initiate de investitorii individuali, au diminuat piata cu 243 miliarde yeni. Potrivit datelor Ministerului de Finante, saptamana trecuta, investitorii straini au cumparat de 559,5 miliarde yeni.