Ministrii de finante din Zona euro au acordat la inceputul saptamanii acesteia aprobarea finala fondului de urgenta in valoare de 440 de miliarde de euro destinat tarilor membre aflate in dificultate, dupa criza elena.

Acordul prevede infiintarea unei entitati, un "vehicul de salvare", care va exista timp de cel putin trei ani si va imprumuta bani de pe piete, pe care ii va oferi apoi statelor cu probleme. Creditele vor fi garantate de tarile membre ale Zonei euro proportional cu participatia lor la BCE.

In acelasi timp, Fondul Monetar International, implicat profund in prezent in salvarea Zonei euro, a cerut Europei sa isi reglementeze mai bine sectorul bancar si sa mearga mai departe decat actualele propuneri pentru administrarea comuna a bugetelor nationale, relateaza Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Concluziile reuniunii la nivel inalt ce a avut loc la Luxembourg, au adus practic Zona euro, formata din 16 tari, mai aproape de o uniune fiscala: introducand un instrument de salvare care vizeaza sa primeasca un calificativ maxim de la agentiile de rating, Germania, Franta si alte tari puternice mizeaza practic pe calificativele lor mari pentru a sustine alte tari din Zona euro care se bucura de mai putina incredere pe piete.

Acest vehicul de salvare a euro reprezinta cea mai mare parte din pachetul stabilizare in valoarea de 750 de miliarde de euro aprobat luni, la care participa si FMI si Comisia Europeana.

Oficializarea acordului ar putea linisti intr-o oarecare masura pietele in legatura cu capacitatea Zonei euro de a oferi bani.

Oficialii europeni au discutat saptamani la rand cum ar trebui sa fie repartizate eventualele pierderi si ce garantii trebuie oferite pentru acest vehicul de salvare. Raspunsul ar ajuta la a determina de cata protectie se bucura cei care crediteaza entitatea si, in schimb, ce dobanda pot cere.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, a declarat ca tarile europene sunt dispuse sa garanteze cu 20% mai mult decat cota parte pe care o detin in BCE. El a precizat ca acesta este unul dintre elementele necesare pentru a asigura obtinerea calificativului maxim de la agentiile de rating.

Un alt element important este "rezerva de bani lichizi pentru a oferi" inca o masura de protectie pentru garantii, se arata in comunicatul ministrilor de finante din Zona Euro.

In cursul reuniunii de luni, ministrii de finante au mai aprobat examinarea bugetelor nationale la nivel de UE in primavara fiecarui an si introducerea de noi sanctiuni vizand tarile cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate dupa criza elena care a dus la o depreciere importanta a euro.

Afla aici ce au mai hotarat ministrii de finante din Zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri