Functionarii publici din Spania au incetat lucrul pentru o zi, in semn de protest fata de reducerile salariale anuntate de Guvernul de la Madrid in sectorul de stat, in medie cu 5%. Masura face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a deficitului bugetar, informeaza NewsIn.

Sindicatele afirma ca trei sferturi dintre angajatii sistemului public au participat la greva in cursul noptii, insa de la Guvern, datele sunt total diferite. Secretarul de stat pentru administratie, Consuelo Rumi,a afirmat ca doar mai putin de 16% dintre functionari au oprit lucrul noaptea trecuta.

In Madrid, angajatii mai multor ministere au fost impiedicati de sindicalisti sa intre in cladirile administratiei, iar la Barcelona traficul a fost blocat pe o distanta de 4 km spre port, unde sindicalistii au protestat in strada.

In spitale, greva este semnalata prin afise, insa pacientii sunt consultati in mod normal si serviciile de urgenta functioneaza.

In scoli, profesorii sunt prezenti la post, insa nu desfasoara activitatile obisnuite unei zile de curs. Potrivit presei spaniole, surse sindicale au afirmat astazi ca angajatilor din sectorul public le este teama pentru viitoarele reduceri in sistem.

Desi greva este inegala pe teritoriul Spaniei, sindicatele se asteptau sa ia amploare dupa-amiaza.

In porturile din Valencia si Barcelona, participarea este de 75%, conform datelor sindicatelor, in timp ce in transportul public din Insulele Baleare, doar 30% dintre angajati au intrerupt marti munca. In Catalunia, greva este totala in transportul pe calea ferata si la televiziunea publica, la fel ca in serviciul de autobuze din Cantabria.

In jurul pranzului a inceput si protestul functionarilor in fata Ministerului Economiei din Madrid, urmand ca de la ora 18.30 sindicalistii sa participe la un miting de protest in centrul capitalei.