Europenii protesteaza fata de valul de masuri de austeritate anuntate de guverne pentru a linisti pietele si pentru a reduce deficitele bugetare, dupa criza din Grecia.
Bugetarii spanioli au iesit in strada, pentru a protesta fata de reducerile de cheltuieli anuntate de Guvern, in timp ce sindicatele germane au convocat demonstratii in masa in weekend, dupa ce Berlinul a prezentat propriul sau program de austeritate saptamana aceasta, relateaza EUobserver, citat de NewsIn.

Valul de reducere a cheltuielilor care afecteaza Europa a dus deja anul acesta la greve in lume, din Irlanda pana in Grecia. In Spania, insa, participarea a fost mai mica decat se asteptau organizatorii.

Totusi, multimi s-au strans in Barcelona, Madrid, Valencia si in alte orase din tara pentru a-si arata nemultumirea fata de planurile guvernului socialist de a reduce deficitul tarii cu 15 miliarde de euro pe o perioada de doi ani.

Masurile includ o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor, suspendarea mecanismului de ajustare automata a pensiilor la inflatie, suspendarea sumelor platite parintilor la nasterea copiilor si reducerea finantarii regionale cu 1,2 miliarde de euro.

Sindicatele spaniole au declarat ca intre 75% si 80% dintre muncitorii din sectorul public au participat la greva de o zi, dar Ministerul Muncii a vorbit de 16%, precizand ca sistemul de transport public a fost practic neafectat. Circa 2,5 milioane de spanioli lucreaza in sectorul public.

Guvernul este supus la presiuni intense din partea pietelor financiare si a Bruxellesului pentru a-si schimba situatia economica, dupa o scadere semnificativa a calificativelor acordate de agentiile de rating, ce a dus la o scumpire a creditelor.

La fel ca in Irlanda, piata imobiliara din Spania a facut implozie in urma crizei financiare, ceea ce a aruncat tara intr-o recesiune de doi ani. Rata somajului este in prezent in jur de 20%, cea mai mare din Zona euro.

In Germania, primele proteste fata de pachetul de austeritate al Guvernului, in valoare de 80 de miliarde de euro, au fost anuntate de sindicatul bugetarilor, Verdi, care va organiza mitinguri sambata, la Berlin si la Stuttgart.

Liderul sindicatului a declarat ca povara economisirii va cadea pe umerii bugetarilor si somerilor, in timp ce cei bogati vor trai in continuare intr-o "oaza privind taxele".

Alte sindicate s-au alaturat apoi acestui apel, in timp ce industria si economistii germani au salutat in mare parte propunerile, care se concentreaza pe reduceri de cheltuieli si nu pe cresteri ale impozitelor.

Cea mai mare parte a reducerilor anuntate in programul pe patru ani vor viza sistemul serviciilor sociale. O proportie mai mica va afecta bancile si alte afaceri, Guvernul intentionand ca introduca o taxa pe tranzactiile financiare si o noua taxe pe zborurile externe.

Si Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Italia
se numara printre tarile care au prezentat masuri de austeritate pentru reducerea deficitelor.

Anuntul Guvernului roman de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor a dus la manifestatii si in aceasta tara din sud-estul Europei, incheie EUobserver.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri