Ministerul de Finante a anuntat ca se astepta la aceasta misiune inca din luna mai, scrie NewsIn.

Si Institutul National de Statistica a dat publicitatii un comunicat potrivit caruia misiunea Eurostat nu este o surpriza. Misiuni regulate ale Eurostat au loc in baza reglementarilor UE privind procedura de deficit excesiv care vizeaza Bulgaria, a subliniat institutul. O misiune de acest tip ar fi trebuit sa vina in Bulgaria in luna martie, dar a fost amanata din cauza programului aglomerat al biroului european.

In plus, institutul a dat asigurari ca pregateste si trimite informatii statistice in legatura cu datoria si deficitul Bulgariei in concordanta cu regulile dezvoltate de Eurostat.

Comisia Europeana a anuntat ca are unele "ingrijorari" in legatura cu datele statistice prezentate de Bulgaria in ceea ce priveste economia sa si ca intentioneaza sa trimita in curand o misiune de investigare in aceasta tara.

Aceasta decizie are la baza problemele din statisticile prezentate de autoritatile bulgare si ar putea fi prima dintr-o serie lansata in baza noilor prerogative ale biroului european de statistica Eurostat, aprobate in principiu marti de ministrii europeni de finante.

Misiunea intervine dupa ce in aprilie Eurostat a obiectat la estimarea de deficit declarata de Guvernul bulgar, pe care a reevaluat-o de la 3.7% din PIB la 3.9%. Acest eveniment a generat o disputa privind metodele de calculare a deficitului folosite de Sofia.

Purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj a confirmat ulterior ca Eurostat va trimite o misiune in Bulgaria, care le va permite autoritatilor sa clarifice cifrele si metodele de analiza folosite.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana a lansat o procedura de deficit excesiv vizand Bulgaria.