Trichet a motivat mentinerea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatile de creditare si de depozit la nivelurile de 1,00%, 1,75% si, respectiv, 0,25%, in cadrul unei conferinte de presa de la Frankfurt, dupa anuntul oficial al institutiei.

Presedintele BCE a fost suspus unor presiuni suplimentare in ultima vreme, in conditiile in care criza datoriilor publice din Europa a fortat institutia sa inceapa de luna trecuta sa cumpere obligatiuni guvernamentale, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Actiunea a dus la tensiuni in cadrul Consiliului Director al bancii si a esuat in incercarea de a opri cresterea costurilor de creditare in cazul anumitor tari europene.

"Politicile monetare vor asigura mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu", a declarat Trichet.
In ceea ce priveste achizitia de obligatiuni ale statelor europene, Trichet a declarat ca va oferi informatii numai despre cantitatea obligatiunilor guvernamentale cumparate, el nedorind sa dea si alte detalii deocamdata.

In plus, presedintele BCE a adaugat ca institutia pe care o conduce nu intentioneaza momentan sa vanda certificate cu scopul de a absorbi excesul de lichiditate creat in urma achizitionarii obligatiunilor, mentionand totodata ca banca ia in calcul toate variantele posibile.