Deficitul de cont curent al Uniunii Europene insuma 23,4 miliarde euro in trimestrul I din acest an, fiind de 2,5 ori mai mare decat in trimestrul IV din 2009, suma a fost mai mica, insa, fata de cea din primul trimestru al anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat.

Astfel, in primul trimestru al acestui an, deficitul de cont curent al UE era de 23,4 miliarde euro, echivalentul a 0,8% din produsul intern brut (PIB) al blocului comunitar, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 fusese de 9,2 miliarde euro (0,3% din PIB), potrivit primei estimari publicate de biroul european de statistica. In trimestrul I din 2009, deficitul de cont curent al UE a fost de 50,6 miliarde euro, echivalent cu 1,8% din PIB.

In primul trimestru, UE a inregistrat un excedent de 13,2 miliarde euro al balantei serviciilor, in scadere fata de nivelul de 13,3 miliarde euro realizat in aceeasi perioada din 2009. In trimestrul al patrulea al anului trecut, surplusul din servicii a fost de 19,1 miliarde euro, conform NewsIn.

In zona euro, balanta contului curent a trecut pe deficit in primul trimestru, la 19,6 miliarde euro, echivalent cu 0,9% din PIB-ul zonei euro, dupa ce in trimestrul IV din 2009, fusese inregistrat un excedent de cont curent de 7 miliarde euro. In trimestrul I din 2009, zona euro avea un deficit de cont curent de 37,2 miliarde euro.

De asemenea, balanta serviciilor din zona euro a inregistrat un excedent de 4,9 miliarde euro, in scadere fata de surplusul de 10,6 miliarde euro realizat in trimestrul al patrulea din 2009, dar cu 3,1 miliarde euro mai mare decat in trimestrul I al anului trecut.

Datele publicate de Biroul European de Statistica in acest raport sunt doar date preliminare si vor fi revizuite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BCR imbunatateste puternic estimarea de crestere a PIB pentru Romania