Oficialii de la Bruxelles vor cere aprobarea ministrilor de Finante si Comisiei Europene pentru infiintarea unei taxe pentru bancile din tarile membre ale blocului comunitar, care vor cotiza, astfel la factura crizei financiare mondiale.
Oficialii europeni vor prezenta noul proiect de lege sub forma unui raport, in speranta ca respectiva taxa va putea fi implementata "din octombrie 2010", informeaza NewsIn.

Oficialii europeni spera sa primeasca aprobarea, in cursul saptamanii viitoare, pentru proiectul taxei si spera ca aceasta va fi adoptata, ulterior, si la nivel international, informeaza Les Echos. Proiectul de lege va fi prezentat in cadrul urmatorului summit G20, al tarilor dezvoltate si emergente, care va avea loc la sfarsitul lunii iunie, la Toronto.

Cu toate acestea, este evident ca nu exista inca un consens in aceasta privinta la nivel mondial, mai ales dupa ultima reuniune provizorie a ministrilor de finante ai G20 din Coreea de Sud, unde ideea unei astfel de taxe s-a lovit de opozitia unor state ca Brazilia, Canada, India si Australia.

In aceste conditii, Europa este pregatita sa demareze proiectul de una singura. Textul proiectului de lege, care va fi prezentat pentru prima oara in format final in cadrul reuniunii sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre UE din 17 iunie, la Bruxelles, subliniaza ca "Consiliul european este de acord cu introducerea unei taxe asupra institutiilor financiare, care vor garanta astfel contributia lor la platirea facturilor de pe urma crizei", informeaza cotidianul francez.

Textul mai mentioneaza ca in discutiile preliminare trebuie abordata problema "egalitatii tratamentului" bancilor, in sensul in care institutiile europene nu vor fi penalizate prea dur in raport cu concurentii lor, in cazul refuzarii acestei taxe.

Comisia Europeana doreste ca fondurile adunate din aceasta taxa sa alimenteze fondurile de urgenta ale sectorului financiar pentru a veni in ajutorul institutiilor in cazul unei noi crize viitoare. Unele tari, cum ar fi Germania sau Franta, prefera ca banii proveniti din noua taxa sa alimenteze direct bugetele nationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri