Frantei ii trebuie 100 de miliarde de euro pentru a putea indeplini acest obiectiv, a explicat premierul François Fillon (foto) in cursul unei reuniuni publice a partidului sau, UMP.

Guvernul s-a gandit ca aproape jumatate din aceasta suma sa fie economisita prin reduceri de cheltuieli, iar cealalta jumatate sa provina din cresterea incasarilor la buget, informeaza NewsIn.

In afara de reducerea cheltuielilor publice cu 45 de miliarde de euro, alte 5 miliarde de euro vor proveni din reducerea anumitor avantaje fiscale.

In ceea ce priveste cresterea veniturilor la buget, Fillon mizeaza pe recuperarea a 35 de miliarde, dupa criza, din pierderile conjuncturale de incasari, iar pe masura ce cresterea economica va reveni, vor incepe sa creasca din nou si incasarile.

Alte 15 miliarde de euro vor proveni din suspendarea masurilor luate pentru relansarea economiei.

Premierul a aratat ca 100.000 de functionari au ramas pe posturi din 2007. "Nu cunosc multe tari care sa fi facut un asemenea efort", a spus Fillon.

Sub presiunea pietelor si a Germaniei, urmare a crizei din Grecia, guvernul francez a anuntat de cateva saptamani o serie de masuri pentru reducerea deficitului, cum ar fi inghetarea cheltuielilor statului, dar nu furnizase inca cifre.

Franta se asteapta anul acesta la un deficit istoric de 8% din PIB. Parisul si-a luat angajamentul in fata partenerilor europeni de a reduce deficitul la 6% in 2011, apoi la 4,6% in 2012 si la 3% in 2013.

Germania a anuntat la 7 iunie un plan care ii permite sa economiseasca 80 de miliarde de euro pana in 2014. Presedintele francez Nicolas Sarkozy urmeaza sa aiba o intrevedere, luni, la Berlin, cu Angela Merkel, cancelarul german.