Echipa nationala a Japoniei a invins pe stadionul Free State din Bloemfontein, cu scorul de 1-0 (1-0), reprezentativa Camerunului. Japonezul Honda a marcat singurul gol al partidei in minutul 39.

Cele doua echipe fac parte din grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2010, alaturi de Danemarca si Olanda.

Japonia.
In pofida problemelor cu care se confrunta Japonia, cum ar fi deflatia si deficitele bugetare, in ultimii ani economia fotbalului din aceasta tara s-a imbunatatit.

Dupa ce a dezvoltat o piata locala competitiva, Japonia exporta din ce in ce mai multi fotbalisti in afara tarii, care joaca la echipe de talie inalta.

In afara de dezvoltarea rapida a fotbalului japonez, exista si motive pentru care sunt asteptate performante spectaculoase ale echipei japoneze.

Printre acestea ar fi participarea la a patra editie consecutiva la Cupa Mondiala si faptul ca cinci dintre jucatorii echipei joaca la echipe europene.

Economia Japoniei este in proces de revenire in mare parte datorita exporturilor, anunta banca americana Goldman Sachs.

In afara de exporturile puternice catre tarile asiatice, bugetul de investitii al tarii a depasit pragul minim. De asemenea, stimulii financiari ajuta la consumul global de bunuri durabile, cum ar fi televizoarele LCD.

Totusi, nu toate datele macroeconomice arata bine in Japonia, de exemplu deficitul extern care a ajuns la 8%, iar somajul inca reprezinta o problema. In clasamentul Goldman Sachs dupa Produsul Intern Brut Japonia ocupa pozitia trei, in timp ce in clasamentul FIFA ocupa pozitia 45.

Camerun.
Potrivit Fondului Monetar International, Produsul Intern Brut per capita al Camerunului a scazut cu 42% intre 1986 si 1994, dupa o scadere de 60% a comertului exterior provocata de o criza fiscala si o rata de schimb supraevaluata.

De atunci, economia Camerunului si-a revenit greu, insa PIB-ul per capita a ramas cu 30% mai mic decat cel din 1986. In prezent patru din zece camerunezi traiesc in saracie. Printre provocarile cu care se confrunta tara sunt infrastructura dezastruoasa si rata de somaj ridicata.

Selectionata Camerunului se situeaza in primele 20 de echipe nationale ale lumii (locul 19), iar din lotul echipei face parte si Samuel Eto’o, atacantul lui Inter Milano, care este unul dintre cei mai bine cotati fotbalisti ai momentului.

Afla ce pronosticuri au managerii din Romania pentru CM de Fotbal. Fie ca tin cu Argentina, Brazilia sau Spania, managerii din Romania numara orele pana la debutul Campionatului Mondial de Fotbal. Executivii romani inca mai traiesc din amintirea turneului final din 1994, iar expatii mizeaza pe propriile echipe nationale.

Vezi aici si cele mai vizionate 5 reclame de la Campionatul Mondial.