Guvernul francez intentioneaza sa creasca varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani in urmatorii opt ani, in cadrul unei reforme a sistemului pensiilor, relateaza BBC.
Ministrul francez al muncii, Eric Woerth, a declarat ca este "inevitabil" ca populatia sa munceasca mai mult si ca este o decizie necesara pentru echilibrarea finantelor publice, scrie NewsIn.

Masura vizeaza reducerea costului pensiilor si reducerea deficitului public, dar probabil ca va fi intampinata cu rezistenta de sindicate.

Woerth a subliniat, insa, ca este timpul ca Franta sa urmeze exemplul altor tari europene si sa rezolve problema deficiultului. "Toti partenerii europeni au facut acest lucru muncind mai mult. Nu putem evita sa ne alaturam acestei miscari", a explicat el.

Deficitul bugetar al Frantei este in prezent de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB), cu mult peste valoarea de 3% fixata de UE, dar mult mai mic decat alte state europene, precum Marea Britanie, Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania.

In baza legii actuale, atat barbatii, cat si femeile din Franta pot iesi la pensie la varsta de 60 de ani, cu conditia sa fi platit contributii sociale timp de cel putin 40,5 ani. Bugetarii primesc o pensie in valoare de 75% din ultimul lor salariu.

Pe langa cresterea varstei de pensionare la 62 de ani, Guvernul intentioneaza sa ceara si prelungirea perioadei de contributie la fondul de pensii la 41,5 ani, iar persoanele cu salarii mari vor plati taxe mai mari.

Cei care au inceput sa lucreze inainte de a implini 18 ani vor avea, insa, in continuare dreptul de a iesi la pensie la varsta de 60 de ani.

Propunerea de reforme a fost salutata in general de analisti, dar mai multi au avertizat ca va mai fi nevoie si de alte schimbaril pentru ca Franta sa isi echilibreze situatia financiara.

Pe de alta parte, liderii opozitiei au condamnat masurile, calificandu-le drept "nedrepte" si acuzandu-l pe Sarkozy ca ii obliga pe cei saraci sa plateasca.

Propunerea urmeaza sa fie votata de Parlamentul francez in luna septembrie.
Peste 20.000 de persoane au iesit in strada marti, la Paris, pentru a protesta fata de eventuala crestere a varstei de pensionare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri