Surse apropiate dosarului au declarat ca toate tarile care folosesc euro vor semna acordul pentru asa-numitul Mecanism de stabilizare (EFSF), un instrument legal aprobat de ministrii de finante europeni la inceputul lunii iunie, pentru a limita riscul propagarii crizei elene in alte tari cu economii slabe, conform NewsIn.

"Ar fi o lovitura grea pentru EFSF si pentru capacitatea Zonei euro de a-si sustine membrii", daca o tara membra nu va semna, a declarat un oficial european, precizand ca, pentru ca proiectul sa fie pus in practica este nevoie de aprobarea tuturor celor 16 state care folosesc moneda unica europeana.

Premierul slovac in exercitiu Robert Fico, care nu se va intoarce la putere dupa alegerile de saptamana trecuta, a decis sa lase acest dosar sensibil succesorului sau, in conditiile in care acest fond de urgenta a jucat un rol important in campania prezidentiala.

Politicianul conservator Iveta Radicova, care va deveni, probabil, viitorul premier, a descris in campanie EFSF drept "rau, periculos si cea mai proasta solutie posibila".

Slovacia ar urma sa contribuie cu circa 816 milioane de euro in urmatorii trei ani la fond, o suma ce ar echivala cu bugetul pe un an al Ministerului de Interne al tarii.

Ieri, Radicova a spus si ca se opune ca Slovacia sa sustina financiar Grecia. "In conditiile in care ne confruntam cu inundatiile, cand nu avem suficiente resurse, iar folosirea fondurilor europene este insuficienta (...), ne vom canaliza in primul rand resursele catre rezolvarea consecintelor inundatiilor si asa voi prezenta situatia in timpul discutiilor de la Bruxelles", a declarat ea.