Liderii UE se reunesc astazi la Bruxelles, pentru a participa la un summit destinat inaspririi disciplinei bugetare si coordonarii politicii economice la nivel european.
Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene va incepe la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei), potrivit NewsIn.

Unul dintre punctele cheie de pe agenda intalnirii il va reprezenta o mai buna coordonare a politicilor economice nationale.

In acest domeniu, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au ajuns luni la un compromis, pentru o "guvernare economica" ce ar urma sa includa toate cele 27 de state membre UE, nu numai cele din Zona euro, asa cum voia initial Franta.

In plus, ei au convenit sa mai propuna astazi retragerea dreptului de vot in UE pentru statele cu deficite de peste 3%.

Reuniunea celor doi lideri a avut loc sub semnul eforturilor de reconciliere intre Berlin si Paris, avand in vedere ca diferentele de opinie dintre Germania si Franta privind modalitatile de combatere a urmarilor crizei economice si financiare, au atins, in ultimele saptamani, cote fara precendent.

Confruntati cu criza de incredere pe care o traverseaza Zona euro din cauza deficitelor mari, liderii UE intentioneaza si sa isi ia angajamentul de a inaspri Pactul de stabilitate, care reglementeaza politicile bugetare la nivel european.

Ministrii de finante au aprobat deja examinarea bugetelor nationale la nivel de UE in primavara fiecarui an si introducerea de noi sanctiuni vizand tarile cu datorii prea mari.

Liderii europnei intentioneaza si sa sustina o taxa europeana impusa bancilor, pentru a se asigura ca si aceste institutii participa la achitarea costurilor crizei. Ei vor pleda ca masura sa fie extinsa si la alte tari la summitul G20 de la Toronto, de saptamana viitoare.

Sefii de stat si de guvern din UE sunt supusi la presiuni, deoarece ingrijorarea privind deficitele mai multor tari persista pe piete si in lume.

Dupa Grecia, Spania pare sa fi intrat in colimator, presa germana scriind ca este in curs de pregatire un plan de urgenta pentru a ajuta Madridul. Insa aceasta informatie a fost dezmintita de oficiali europeni.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri