Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de tari membre UE a inceput in jurul orei locale 10.30 (11.30 ora Romaniei) si urmeaza sa se incheie in cursul dupa-amiezii, relateaza BBC, citeaza NewsIn.

Ei intentioneaza sa impiedice o propagare a crizei din Grecia, in conditiile in care pietele sunt ingrijorate de situatia finantelor publice in Spania, a cincea economie ca marime din Zona euro.

In plus, ei vor discuta planurile pentru imbunatatirea supravegherii bugetelor si sanctiunile luate in calcul pentru pedepsirea tarilor cu deficite prea mari.

Spania a anuntat reduceri de cheltuieli si, cu numai cateva ore inainte de summit, reforme nepopulare pe piata muncii.

Zona euro a creat un mecanism de stabilizare in valoare de 750 de miliarde de euro, ca plasa de siguranta in cazul in care mai multe tari vor trece prin crize similare celei din Grecia.

Liderii europeni vor sustine impunerea unei taxe bancilor, pentru a se asigura ca eventuale noi planuri de salvare nu vor mai fi platite de contribuabili. Desi detaliile nu sunt clare inca, ei vor cere la summitul G20 de saptamana viitoare Statelor Unite si altor puteri economice sa adopte aceasta taxa.

Potrivit unui proiect de declaratie finala a summitului UE, statele membre UE ar urma sa prezinte Comisiei Europene, in fiecare primavara, planurile bugetare, "tinand cont de procedurile bugetare nationale". Potrivit BBC, aceasta exprimare este suficient de vaga pentru a evita o opozitie a Marii Britanii, care sustine ca bugetul sau trebuie prezentat mai intai Parlamentului si apoi oficialilor europeni.

Oricum, un raport privind bugetul UE este prezentat deja ministrilor de finante din UE inainte de publicarea legii in sine, in luna aprilie, a explicat un diplomat pentru BBC.

Liderii UE ar urma sa aprobe joi si o strategie pe 10 ani privind locurile de munca si cresterea economica, redactata de Comisia Europeana si numita "Europa 2020". Aceasta stabileste o serie de obiective privind locurile de munca, pregatirea si investitiile. In baza acestui plan, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare vor atinge 3% din Produsul Intern Brut.