Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, are anumite indoieli in ceea ce priveste cu viitorul euro si avertizeaza ca mareea neagra din Golful Mexic ar putea pune in pericol supravietuirea British Petroleum.
Intrebat intr-un interviu acordat Wall Street Journal daca actuala criza a deficitelor din Europa poate ameninta euro, Medvedev a raspuns: "Nu exagerez aceasta amenintare, dar nu poate fi subestimata", scrie NewsIn.

Presedintele rus nu a exclus o eventuala asistenta financiara pentru tarile europene care intampina probleme, dar a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Uniunea Europeana ar trebui sa poarte povara oricaror injectari financiare majore.

"Prosperitatea Rusiei depinde, in mare masura, de cat de bine merg lucrurile pe continentul european", a explicat el. "Nu suntem membru UE, dar suntem o tara europeana", a adaugat el.

Inainte de prima sa vizita oficiala in Statele Unite, care va avea loc saptamana viitoare, Medvedev a avertizat si ca pata de petrol din Golful Mexic ar putea duce la "anihilarea" sau la divizarea British Petroleum, in conditiile in care compania inregistreaza pierderi de miliarde de dolari in urma acestui dezastru.

Desi nu a precizat daca Rusia va evalua parterneriatul lucrativ al BP in tara, care reprezinta aproape un sfert din productia sa de petrol, el a estimat ca scurgerea va duce la o reanalizare prompta a explorarii petroliere in lume.

In ceea ce priveste Iranul, Medvedev si-a exprimat ingrijorarea ca noi sanctiuni impuse de UE si de Statele Unite ar putea afecta populatia din Iran, nu guvernul.

De asemenea, el s-a declarat ingrijorat de situatia din Kirgizstan, o republica importanta dn Asia Centrala unde au izbucnit conflicte interetnice saptamana trecuta, s-ar putea deteriora si mai mult, avertizand ca in tara s-ar putea instaura un regim similar celui taliban.

Medvedev a declarat ca Rusia urmareste atent efectele violentelor din sudul Kirgizstanului, unde si-au pierdut viata cel putin 191 de persoane, iar 100.000 de oameni au fugit in Uzbekistan.

In trecut, Rusia a obiectat fata de baza militara americana din Kirgizstan, infiintata in 2001 pentru a permite aprovizionarea trupelor din Afganistan. "Viitorul acestei baze este in mainile guvernului kirghiz", a admis Medvedev in interviu. "Aceasta baza, iar acesta este punctul meu de vedere si o spun deschis, nu ar trebui sa existe pentru totdeauna", a adaugat el.

Presedintele rus a avertizat ca, daca Iranul dezvolta arma nucleara, alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor incerca sa ii urmeze exemplul. Totusi, el a criticat sanctiunile suplimentare impuse de Statele Unite si de Uniunea Europeana Iranului, dupa ce Rusia sustinuse un pachet negociat indelung la ONU. "In urma cu cativa ani, acest lucru ar fi fost imposibil", a spus Medvedev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri