Olanda. Olanda una din economiile importante din Europa afectata de criza financiara. Sectorul sau financiar, unul dintre cele mai mari din Europa, a avut o expunere foarte mare la criza. Economia a inregistrat patru trimestre consecutive de contractie intre 2008 si 2009, in timp ce cererea locala s-a contractat in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008 din cauza scaderii investitiilor si stagnarii consumului.
Sentimentul de revenire este dat de datele sectorul industrial, cu un usor reviriment al cererilor la producator.

Olanda este una dintre favoritele pentru castigarea Cupei Mondiale de fotbal, ocupand pozitia a patra in clasamentul FIFA si locul 21 in clasamentul dupa Produsul Intern Brut.

Potrivit guvernului olandez, in 2009 tara lalelelor a avut o crestere economica de 2,1% si pentru acest an se asteapta la un avans de 2,3%.

Japonia. In pofida problemelor cu care se confrunta Japonia, cum ar fi deflatia si deficitele bugetare, in ultimii ani economia fotbalului din aceasta tara s-a imbunatatit.

Dupa ce a dezvoltat o piata locala competitiva, Japonia exporta din ce in ce mai multi fotbalisti in afara tarii, care joaca la echipe de talie inalta.
In afara de dezvoltarea rapida a fotbalului japonez, exista si motive pentru care sunt asteptate performante spectaculoase ale echipei japoneze.

Printre acestea ar fi participarea la a patra editie consecutiva la Cupa Mondiala si faptul ca cinci dintre jucatorii echipei joaca la echipe europene.
Economia Japoniei este in proces de revenire in mare parte datorita exporturilor, anunta banca americana Goldman Sachs.

In afara de exporturile puternice catre tarile asiatice, bugetul de investitii al tarii a depasit pragul minim. De asemenea, stimulii financiari ajuta la consumul global de bunuri durabile, cum ar fi televizoarele LCD.

Totusi, nu toate datele macroeconomice arata bine in Japonia, de exemplu deficitul extern care a ajuns la 8%, iar somajul inca reprezinta o problema. In clasamentul Goldman Sachs dupa Produsul Intern Brut Japonia ocupa pozitia trei, in timp ce in clasamentul FIFA ocupa pozitia 45.