"Acest lucru deschide drumul catre a obtine energie ieftina, insotita de stabilitatea energetica a tarii", a subliniat Ivanov.

Ministrul de finante Zoran Stavreski, care il insoteste pe Ivanov in Rusia, a subliniat ca o construire a unei ramificatii a South Stream catre Macedonia va pune tara pe harta internationala a coridoarelor de transport energetic, in timp ce semnarea unui tratat de anulare a datoriilor catre Rusia deschide drumul catre o consolidare a cooperarii bulaterale.

El a subliniat ca o cooperare cu Gazprom ar include si dezvoltarea de retele de transport al gazului in Macedonia, precum si construirea unor termocentrale, noteaza NewsIn.

Gazprom va trimite o echipa de experti care ca stabili directia ramificatiei South Stream in Macedonia, dupa semnarea unui acord interguvernamental.

Ministrul roman al energiei, Adriean Videanu, a discutat cu seful Gazprom despre proiectul South Stream. Potrivit presei ruse, Rusia va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiectul de gazoduct, in conditiile in care Sofia a suspendat alte doua proiecte energetice comune cu Moscova.

De altfel, un purtator de cuvant al Gazprom a afirmat ca, in urmatoarele luni vor fi calculate costurile totale ale constructiei tronsonului din Romania. Costul total al constructiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de Uniunea Europeana, ocolind Ucraina.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta, intr-un comunicat, ca este pregatit sa construiasca South Stream in 2013.