Ministrul bulgar de finante Simeon Djankov i-a prezentat comisarului european pentru afaceri economice cele mai recente date in legatura cu revizuirea bugetului national pentru 2010, in conditiile in care CE ar putea lansa o procedura de deficit excesiv vizand CE, relateaza Sofia News Agency.
Principalul subiect al reuniunii dintre oficialul bulgar si cel european l-a prezentat bugetul revizuit al Bulgariei, masurile luate pentru reducerea deficitului bugetar in 2010, precum si viitoarea misiune Eurostat care este asteptata in tara din Balcani.

"Am vorbit in detaliu, CE a pus multe intrebari in legatura cu consolidarea bugetului pentru anul acesta, despre sectoarele in care luam in calcul reduceri ale cheltuielilor statului. Sper ca in cursul reuniunii, comisarul Rehn si-a clarificat toate nelamuririle despre bugetul revizuit al Bulgariei", potrivit lui Djankov, arata NewsIn.

In conditiile in care legea de revizuire a bugetului pentru anul 2010 a fost aprobata de Parlament numai in prima lectura, Djankov a explicat ca datele finale despre finantele tarii vor fi prezentate oficial Comisiei Europene numai dupa legea va fi adoptata in a doua lectura.

"Conversatia a fost scurta, dar constructiva", a afirmat purtatorul de cuvant al lui Olli Rehn, Amadeu Altafaj, explicand ca CE ar urma sa primeasca marti date despre o eventuala procedura de deficit excesiv privind Bulgaria si masurile planificate pentru reducerea acestuia.

Informatiile oferite de Bulgaria vor fi analizate de Comisie pana in 7 iulie, cand CE va anunta ministrii de finante din UE in legatura cu pozitia sa privind masurile propuse.

"Intotdeauna este mai bine ca lucrurile sa fie clarificate cat mai repede posibil", a spus ministrul bulgar de finante.

El a precizat ca nu va exista nicio misiune speciala de explorare a Eurostat in Bulgaria privind datele statistice din 2009. Insa Eurostat va trimite o misiune "de rutina" la Sofia in toamna anului 2010, pentru a analiza cauzele cresterii bruste a deficitului bugetar al tarii de la 1,9% din PIB la 3,9% din PIB.

Ministrul de finante a subliniat ca Eurostat va analiza datele lasate in urma de guvernul precedent, socialist. Executivul actual acuza echipa precedenta ca a lasat in urma contracte si anexe nedeclarate in valoare de circa un miliarde de euro.

Purtatorul de cuvant al lui Rehn a afirmat ca misiunea Eurostat dn septembrie 2010 va preceda o misiunea a Directoratului general al CE pentru afaceri economice si financiare, in octombrie.

Potrivit lui Djankov, Eurostat ar putea sa isi combine misiunea obisnuita la Sofia cu o ancheta privind statisticile economice bukgare, in baza noilor prerogative primite de aces serviciu. Dar s-a declarat optimist in legatura cu rezultatul anchetei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria