"Vom plati datoria, in doua saptamani vom avea ocazia de a face un imprumut. Nu ascundem faptul ca avem dificultati in a plati gazul rus la termen. Suntem nevoiti sa facem un imprumut", le-a declarat Semasko jurnalistilor, la Moscova.

Pe fondul temerilor ca disputa dintre Rusia si Belarus ar putea afecta livrarile de gaze catre Europa, premierul rus Vladimir Putin a declarat ca Gazprom isi poate redirectiona tranzitul prin Ucraina, daca va fi necesar. "Daca va fi nevoie, putem redirectiona tranzitul de gaze prin alte rute, de exemplu, prin reteaua ucraineana de transport", a afirmat Putin, informeaza NewsIn.

De asemenea, premierul rus a cerut Guvernului sa accelereze construirea unui depozit subteran pentru gaz in regiunea Kaliningrad, o enclava rusa care este alimentata cu gaz prin Belarus. "Depozitul ar trebui sa fie dat in folosinta la sfarsitul lui 2011 sau inceputul lui 2012", a adaugat el.

Gazprom a avertizat Comisia Europeana in legatura cu posibile probleme in furnizarea de gaz, in urma sistarii livrarilor catre Belarus, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov.

Circa 10% din gazul consumat Europa tranziteaza Belarusul, o proportie mult mai mica decat in cazul Ucrainei.

Kuprianov a admis si ca Gazprom are datorii fata de Belarus, dar acuza Minskul pentru ca a blocat efectuarea platilor.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut companiei Gazprom sa sisteze cu 15% livrarile de gaze catre Belarus daca Minskul nu plateste datoria de 200 de milioane de dolari. Belarusul, cea de-a doua tara de tranzit a gazelor rusesti catre Europa, a refuzat initial sa recunosca datoria si a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca Gazprom ii datoareaza 200 de milioane de dolari din taxe de tranzit.

Belarusul refuza, de asemenea, sa plateasca pretul fixat de Rusia, de 169 de dolari pe mia de metri cubi de gaz in primul trimestru al anului 2010 si de 185 de dolari in al doilea trimestru. Minskul a platit de la 1 ianuarie 150 de dolari.