Regina Marii Britanii va fi anuntata ca trebuie sa faca economii, alaturi de restul tarii, pe fondul crizei economice mondiale, relateaza Daily Mail.
Potrivit unor surse guvernamentale, fondurile primite de regina din partea Parlamentului, pentru a-si indeplini indatoririle publice, vor fi inghetate timp de un an.

Suma anuala pe care o primeste in prezent regina este de 7,9 milioane de lire sterline si a fost inghetata timp de 20 de ani. De obicei, suma este negociata din 10 in 10 ani, dar de data aceasta, ultima crestere a avut loc in 1990, potrivit NewsIn.

Sir Alan Reid, trezorierul reginei, le-ar fi spus oficialilor guvernamentali ca cheltuielile monarhului sunt in prezent cu circa sapte milioane de lire mai mari decat suma primita.

Dar Guvernul se teme ca o crestere atat de mare a sumei alocate reginei va reprezenta un dezastru in materii de relatii publice, pe fondul celei mai grave crize financiare din anii '30.

Potrivit asteptarilor, ministrul de finante George Osborne va anunta o inghetare pe un an a fondurilor, pana cand va fi facut o reevaluare a finantelor reginei si ducelui de Edinburgh. Guvernul ia in calcul o schimbare completa a sistemului.

"Regina s-a mandrit intotdeauna cu stilul sau simplu. Nu este extravaganta niciodata. Toata lumea a auzit povesti cu ea care merge prin palat inchizand lumina - toate sunt adevarate", au spus surse apropiate Casei Regale, dand asigurari ca Elisabeta a II.-a este constienta de situatia financiara dificila.

Din cele 7,9 milioane de lire sterline, regina trebuie sa acopere cheltuielile Casei Regale, de la banchete si mobilier pana la cavaleri si angajati. Cele sapte milioane cheltuite in media anual in plus sunt acoperite in prezent dintr-un fond de urgenta, care se va epuiza, insa, in 2012.

Ministrul de finante prezinta marti in Parlament, bugetul Marii Britanii. Desi economia britanica este in revenire, cu o crestere estimata pentru acest an de 1,3%, prognozele pentru 2011 au devenit mai prudente, iar noul guvern condus de David Cameron intentioneaza sa adopte o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Consecintele acestor masuri a putea genera proteste masive, cu atat mai mult cu cat ele vor fi combinate cu cresteri de taxe pentru milioane de familii din Marea Britanie.

Osborne a subliniat, insa, ca numai astfel de actiuni pot duce la scaderea deficitului tarii, estimat la 11% din PIB.

Bugetul anuntat marti va prevedea ajutoare sociale reduse, salarii inghetate pentru bugetari, contributii marite catre fondul de pensie, taxe
pe profit marite cu pana la 40%, si o taxa pe valoare adaugata ce ar putea ajunge pana la 20%, fata de actualul 17,5%.

Bancile vor plati si ele taxe mai mari si vor fi supravegheate mult mai indeaproape de catre Banca Centrala a Angliei.

Pe de alta parte, aproape un milion dintre britanicii cu venituri mici vor fi scutiti de taxa pe venit si se va renunta la cresterea contributiilor la
asigurarile sociale, anuntata de fostul guvern laburist.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri