Ministrul de finante al Marii Britanii a prezentat bugetul Marii Britanii, un plan ce prevede cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor, relateaza CNN.
George Osborne (foto) a spus ca planul "vizeaza decisiv reducerea datoriei-record" a tarii.

"Plateste pentru trecut si face planuri pentru viitor. Da, este dur, dar este si corect", a subliniat el.

Ministrul de finante a prezentat marti, in Parlament, bugetul Marii Britanii. Desi economia britanica este in revenire, cu o crestere estimata pentru acest an de 1,3%, prognozele pentru 2011 au devenit mai prudente, iar noul guvern condus de David Cameron intentioneaza sa adopte o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Consecintele acestor masuri a putea genera proteste masive, cu atat mai mult cu cat ele vor fi combinate cu cresteri de taxe pentru milioane de familii din Marea Britanie.

Osborne a subliniat, insa, ca numai astfel de actiuni pot duce la scaderea deficitului tarii, estimat la 11% din PIB.

Bugetul anuntat va prevedea ajutoare sociale reduse, salarii inghetate pentru bugetari, contributii marite catre fondul de pensie, taxe pe profit marite cu pana la 40%, si o taxa pe valoare adaugata ce ar putea ajunge pana la 20%, fata de actualul 17,5%.

Bancile vor plati si ele taxe mai mari si vor fi supravegheate mult mai indeaproape de catre Banca Centrala a Angliei.

Pe de alta parte, aproape un milion dintre britanicii cu venituri mici vor fi scutiti de taxa pe venit si se va renunta la cresterea contributiilor la asigurarile sociale, anuntata de fostul guvern laburist.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Rusia îşi închide frontierele pentru a preveni agravarea epidemiei
Setari Cookie-uri