Numarul celor mai bogati oameni ai lumii a revenit la nivelul din 2007 (10 milioane), cea mai mare crestere fiind in regiunea Asia Pacific, scrie The Guardian.
In prezent sunt peste 10 milioane de oameni care au o avere ce depaseste un million de dolari si pentru prima data regiunea Asia-Pacific are mai multi bogati decat Europa.

Dupa ce guvernele din tarile dezvoltate au aplicat masuri drastice pentru a scoate economiile din criza, raportul anual privind nivelul de bogatie publicat de Merrill Lynch si Capgemini a inregistrat in 2009 o crestere de 17% a numarului de bogati comparativ cu 2008, cand criza bancara a provocat panica in pietele lumii.

Persoanele foarte bogate (cu peste 30 milioane dolari in cont) au inregistrat o crestere cu 21% a averii, dupa o scadere de 24% in 2008.

Cresterea averilor celor mai bogati oameni ai planetei vine dupa un declin fara precedent, iar acestea au ramas concentrate in trei tari - Japonia, SUA si Germania -, care impreuna reprezinta domiciliul a 53,5% din cei 10 milioane magnati.

Numarul milionarilor din diferite tari s-a schimbat fata de nivelul din 2007. De exemplu, desi in Marea Britanie numarul milionarilor a crescut cu 42%, pierderile din 2008 nu au fost acoperite.

Pentru prima data, numarul magnatilor din Asia-Pacific este asemanator cu cel din Europa – trei milioane.

Dupa nivelul de bogatie, milionarii din Asia Pacific au averi in valoare de 9.700 miliarde dolari depasind-o pe cea din Europa a carui valoare este de 9.500 miliarde dolari. Printre pietele din regiunea Asia Pacific, Hong Kong si India conduc aceasta zona, profitand de flexibilitatea de care au dat dovada in pietele de capital.

Dupa ce au fost afectati de criza economica, cei mai bogati oameni ai lumii sunt inca precauti cand vine vorba de investitii. Acestia sunt interesati sa inteleaga mai intai performanta activelor si riscurile la care sunt supuse.

De asemenea, vanzarile de iahturi din Statele Unite au crescut cu 30% in primul trimestru din acest an, ceea ce inseamna ca cei mai bogati oamenii ai lumii au inceput sa cheltuiasca la fel ca inainte de recesiune.

Potrivit Merrill Lynch, cererea pentru bunurile de lux a crescut in a doua jumatate a lui 2009, cele mai mari investitii fiind facute in pasiuni precum masini, iahturi si avioane.

De asemenea, vanzarile de arta au indicat o revenire importanta dupa o scadere in timpul lui 2009, cand licitatiile de arta din Marea Britanie au ajuns la 1,9 miliarde dolari.

Un exemplu care indica schimbarea polului de putere in ceea ce priveste bogatia este ca licitatiile de arta din China au crescut in 2009 cu 25%, la 830 milioane dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri