Dupa un deceniu de crestere economica, politicienii din intreaga lume si-au dat seama ca trebuie sa faca reduceri dureroase de cheltuieli pentru a insanatosi finantele, dar masurile de austeritate luate in Romania sunt severe, chiar si dupa standardele UE, comenteaza Financial Times.

Daca Guvernul roman ar fi avut indoieli in legatura cu lipsa de popularitate a recentului sau pachet de masuri de austeritate, protestarii stransi saptamana trecuta in fata Parlamentului, care au dat foc mai multor manechine cu fotografii ale ministrilor, pe care inainte le trasesera in teapa, le-au risipit, scrie cotidianul britanic.

Masurile de austeritate din Romania sunt severe, chiar si dupa standardele UE: o reducere cu 25% a salariilor celor 1,4 milioane de bugetari, concedierea a circa 200.000 de angajati din sectorul de stat si o scadere cu 15% a pensiilor si ajutorului de somaj, potrivit FT.

Insa ministrii subliniaza ca, daca aceste masuri nu vor fi puse in practica, deficitul bugetar va creste la peste 9% anul acesta, iar FMI va bloca urmatoarea transa din ajutorul promis, potrivit NewsIn.

Romania a fost nevoita anul trecut sa recurga la un imprumut FMI si UE in valoare de 20 de miliarde de euro.

Ministrul de finante Sebastian Vladescu a subliniat ca guvernul "ar fi putut sa mai minta timp de sase luni", dar nu ar mai fi putut sa plateasca salariile si pensiile.

Intr-o tara neobisnuita cu proteste in masa, politicile de austeritate - descrise de opozitia social-democrata drept "genocid social" - au dus la un val de furie publica ce a amenintat pentru scurt timp guvernul, afirma ziarul.

Alegerile privind politicile de austeritate au subliniat si tensiunile cu FMI, dupa ce Fondul a anuntat ca a fost in favoarea unei cresteri a taxelor. Bucurestiul a exclus o crestere a cotei unice de impozitare, pentru ca ar submina recuperarea economica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Taco Bell deschide un nou restaurant in Romania