Noua Zeelanda a remizat cu un scor alb in fata nationalei statului Paraguay. Sud-americanii se califica in optimi, alaturi de slovaci.

Clasamentul grupei F:

1. Paraguay – 5 puncte

2. Slovacia – 4 puncte


3. Noua Zeelanda – 3 puncte

4. Italia – 2 puncte

Paraguay. Paraguay este una dintre cele mai sarace tari din America de Sud, 40% din populatia totala traind sub limita saraciei, arata un raport al Goldman Sachs. In indexul global dupa PIB, Paraguay ocupa pozitia 107.

In 2009, PIB-ul tarii s-a contractat cu 3,8% ca urmare a unei secete severe ce a afectat agricultura, dar si din cauza crizei financiare. Cu revenirea economica a Argentinei si Braziliei, dar si a revenirii ce va fi inregistrata in agricultura, PIB-ul Paraguayului ar putea creste cu 5,5% in 2010.

Economia tarii depinde foarte mult de agricultura, care reprezinta 20% din economia tarii, si pe re-exportarea bunurilor de consum importate catre tarile vecine.

Noua Zeelanda. Chiar daca este cunoscuta prin rezultatele notabile din rugby, Noua Zeelanda a reusit sa isi faca intrarea in cea mai importanta competitie de fotbal. Se poate spune ca selectionata Noii Zeelande este pe val, avand in vedere ca ultimul an a fost cel mai bun din istoria nationalei de fotbal.

Din punct de vedere economic, Noua Zeelanda are o evolutie buna, insa mai ales datorita Australiei. “Vecinii” Noii Zeelande s-au dovedit a fi un stalp de rezistenta important pentru economia locala din ultimii ani. Sistemul bancar detinut de Australia a reusit sa izoleze Noua Zeelanda de efectele globale ale crizei financiare.

Economia Noii Zeelande isi gaseste cu greu echilibrul dupa perioada de recesiune. In timp ce economia interna a ramas slabita dupa ce gradul de indatorare a persistat, finantistii se asteapta la o perioada pozitiva. Totusi, Noua Zeelanda este ingrijorata de dezechilibrul extern, datoriile ridicate provenite din ipoteci si de o crestere redusa a productivitatii.

In clasamentul FIFA Noua Zeelanda se afla pe pozitia 78, in timp ce in clasamentul Goldman Sachs dupa Produsul Intern Brut aceasta se afla in urma adversarei sale de astazi, ocupand pozitia 61.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si