Aurul a depasit ieri pragul de 500 dolari pe uncie, atingand pe pietele din regiunea Asia-Pacific valoarea de 500,5 dolari la ora 07:00, ora Romaniei, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 1987 incoace. Pe piata londoneza, uncia de aur (28,35 grame) a crescut ieri pana la 502,7, dar a scazut ulterior la 501,2 dolari pe uncie, pentru a se stabili la ora 17:00, ora Romaniei, in jurul valorii de 501 dolari pe uncie. Spre seara, aurul a inceput din nou sa scada, fiind cotat la ora 18:15, ora Romaniei, la 500,5 dolari pe uncie.

Potrivit BBC, una din cauzele majore care stimuleaza cresterea aurului este instabilitatea principalelor valute, investitorii orientandu-se catre aur, considerat mult mai sigur. Cresterea pretului la materiile energetice impinge statele catre intarirea rezervelor de aur. Riscul inflatiei i-a determinat pe rusi sa-si mareasca rezervele de metale pretioase, presedintele Putin cerand saptamana trecuta Bancii Centrale din Moscova dublarea cantitatii de aur. In prezent, depozitele de aur ale Bancii Centrala din Rusia reprezinta 5% din rezervele lor totale, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.

Aurul este vazut ca o investitie alternativa de catre oameni de afaceri din intreaga lume, a afirmat Wolfgang Wrzesniok- Rossbach, director de piata si de vanzari la Hanau, Germania. Inflatia valutelor sprijina foarte mult cotatia aurului. Investitorii si-au modificat viziunea fata de piata materiilor prime, aurul devenind o investitie atractiva, a precizat Misha Collins, de la BT Financial Group.

Alti analisti considera ca majorarea pretului metalelor pretioase se datoreaza mai degraba cererii din partea consumatorilor obisnuiti decat din partea investitorilor, in special a consumatorilor de pe pietele asiatice, unde cererea este mai mare decat oferta. Si alte metale pretioase, ca platina, consemneaza valori inalte. Platina a atins, de asemenea, o crestere record, depasind pragul psihologic de 1.000 dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din 1980, informeaza CNN.

In ceea ce priveste prognozele privind evolutia viitoare de pe piata metalelor pretioase, specialisti, citati de International Herald Tribune, estimeaza ca, in pofida unor usoare corectii, cotatia aurului va continua ritmul ascendent, putand ajunge chiar la valoarea de 509,8 dolari pe uncie, inregistrata in februarie 1983. Pretul aurului a crescut cu 14% doar in cursul acestui an. Newmont Mining Corp., cel mai mare producator de aur din lume, estimeaza o crestere a pretului aurului de peste 1.000 dolari pe uncie, in urmatorii 5-7 ani. Pe de alta parte, alti jucatori de pe pietele bursiere sunt de parere ca metalul ar putea scadea drastic in urmatoarea perioada. Analistii de la Australia & New Zealand Banking Group Ltd. au afirmat, zilele trecute, ca aurul ar putea cobori pana la valoarea de 455 dolari pe uncie, in urmatoarele trei luni, pe baza scaderii ingrijorarii privind inflatia si a diminuarii cererii de metale pretioase.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri