"I-am cerut (bani - n.r.) lui Ilham Aliev si in 24 de ore sau chiar mai putin mi-a imprumutat 200 de milioane de dolari. Din aceasta suma am platit 187 de milioane Gazpromului", a afirmat Lukasenko, scrie NewsIn.

Belarusul, una dintre tarile pe unde tranziteaza gazul rusesc destinat Europei, a anuntat miercuri ca a platit datoria de 187 de milioane de dolari catre Gazprom. Lukasenko a declarat ca a cerut bani pentru un imprumut de la "prieteni".

Minskul a refuzat sa plateasca pretul la gaz cerut de Rusia - stabilit la 169 de dolari pentru 1.000 de metri cubi pentru primul trimestru al acestui an si 185 de dolari pentru al doilea trimestru. Belarusul a platit gazul rusesc de la inceputul acestui an la pretul de 150 de dolari pentru mia de metri cubi. In consecinta, Gazprom a inceput luni sa reduca furnizarea de gaz catre Belarus cu 15%, crescand apoi reducerile la 30%, marti, pentru ca miercuri sa ajunga la 60%.

Gazprom a reluat aprovizionarea cu gaz a Belarusului la deplina capacitate joi, la ora 7 GMT, dupa ce a anuntat ca a primit plata restanta de la Minsk.