Somajul din Germania a scazut pentru a 12-a luna consecutiv

Somajul din Germania a scazut in iunie pentru a 12-a luna consecutiv, pe fondul cresterii increderii mediului de afaceri si al revigorarii exporturilor si comenzilor industriale, informeaza un raport al Agentiei Federale a Muncii.
Numarul persoanelor fara ocupatie din Germania a scazut in iunie, conform unor date ajustate sezonier, cu 21.000, la 3,23 milioane de persoane, cel mai scazut nivel din decembrie 2008, conform raportului publicat de Agentia Federala a Muncii din Nuremberg, citat de NewsIn.

Datele oficiale s-au situat sub estimarile analistilor, care prevedeau o scadere a somajului cu 30.000 de persoane, conform mediei celor 29 de economisti intervievati de Bloomberg. Rata ajustata a somajului s-a mentinut la 7,7%.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, da semne ca a trecut cu succes peste criza datoriilor publice, care a fortat guvernele mai multor tari ale regiunii sa ia masuri drastice pentru reducerea deficitelor bugetare. Increderea consumatorilor se va mentine stabila luna viitoare, conform estimarilor publicate pe 23 iunie de analistii de la GfK, in contextul in care indicele Ifo al climatului mediului de afaceri din Germania a inregistrat o crestere neasteptata, pana la cel mai inalt nivel al ultimilor doi ani.

"Piata germana a muncii este un fenomen - cifrele somajului aproape ca au atins nivelul de dinainte de criza", a declarat Joerg Lueschow, economist in cadrul WestLB, din Dusseldorf. "Situatia ar trebui sa se imbunatateasca in urmatoarele luni", iar somajul ar putea sa scada sub pragul de 3 milioane de persoane pana la sfarsitul anului, a adaugat economistul.

Moneda europeana s-a mentinut la cote ridicate in fata dolarului dupa publicarea raportului, fiind in crestere cu 0,3% la 1,2229 dolari miercuri dimineata la Londra. De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu 15% fata de dolar, pe fondul crizei datoriilor publice, care a afectat increderea populatiei din regiune in puterea monedei unice.

Declinul monedei europene reprezinta un avantaj pentru economia Germaniei, crescand competitivitatea exporturilor in afara eurozonei.

Astfel, productia industriala a crescut peste asteptarile analistilor in luna aprilie, iar comenzile industriale au inregistrat o crestere neasteptata, pentru a doua luna consecutiv.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
The Times: Virus similar cu Sars-Cov-2, descoperit acum 7 ani și ținut secret
Setari Cookie-uri