Consiliul Director al FMI a aprobat vineri, in cadrul unui acord preventiv, o linie de imprumut de 20,43 miliarde dolari pentru Polonia, a anuntat institutia.

Consiliul Director al FMI a aprobat vineri, in cadrul unui acord preventiv, o linie de imprumut de 20,43 miliarde dolari pentru Polonia, care va fi utilizata numai pentru prevenirea eventualelor situatii de criza, informeaza NewsIn.

In acelasi timp, flexibilitatea liniei de credit permite Poloniei sa efectueze trageri ori de cate ori va fi necesar, fara a fi conditionata de tinte economice, ca in cazul unor acorduri standard.

"Acest acces flexibil este justificat de performantele puternice ale tarilor care se califica pentru o linie de credit flexibila (FCL), care confera incredere in puterea politicilor economice", se arata in comunicatul FMI.

"Performantele macroeconomice ale Poloniei au fost foarte puternice inainte de criza, dovedite de un istoric sustinut al politicilor economice sanatoase. Inflatia a fost coborata cu succes, la un nivel de o singura cifra, sub regimul de tintire a inflatiei si cu ajutorul unui regim de curs flexibil, iar respectarea Pactului de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene a ajutat in diminuarea deficitului fiscal si limitarea datoriei publice, in timp ce cadrul puternic de supraveghere financiara a pastrat sistemul financiar solid", a spus John Lipsky, prim director executiv adjuct al Fondului.

"Cadrul puternic al politicilor a permis autoritatilor sa ia masuri monetare si fiscale anticiclice, ca raspuns la criza financiara. Stabilitatea sectorului financiar a fost pastrata prin rezerve de lichiditate si o supraveghere intensiva, iar Polonia a reusit sa-si asigure accesul la linia de credit de un an de tip FCL. Ca rezultat, Polonia a fost singura economie din UE gata sa evite recesiunea in 2009, iar guvernul a pastrat un acces in termeni favorabili la piata internationala de capital", a mai spus Lipsky.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si