Candidatul formatiunii liberale Platforma Civica, Bronislaw Komorowski, a castigat alegerile prezidentiale din Polonia cu 53,1% din sufragii, potrivit exit-pollului TNS OBOP, dat publicitatii dupa inchiderea urnelor din Polonia.
Rivalul sau, candidatul partidului PiS, Jaroslaw Kaczynski, a obtinut 46,9% din voturi, conform 9AM.

Un alt sondaj la iesirea de la urne, realizat de SMG KRC, il crediteaza pe Komorowski cu 51,1%% din sufragii, iar pe Kaczynski cu 48,9%.

Un al treilea exit-poll, realizat de insitutul Homo Homini, anunta cu presedintele interimar a obtinut 53,1 %, iar rivalul sau conservator 46,9%.

Alegerile prezidentiale din Polonia ar fi urmat initial sa aiba loc in toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, intr-un accident aviatic produs in Rusia.

Candidatul invins la alegerile prezidentiale din Polonia, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, a apreciat ca, dupa moartea fratelui sau, fostul presedinte Lech Kaczynski, opinia publica din tara da dovada de o intoarcere la patriotism.

Bronislaw Komorowski, un promotor al unitatii politice

Bronislaw Komorowski este considerat un promotor al unitatii politice si al sporirii influentei Varsoviei in UE, relateaza DPA.

Komorowski a declarat ca obiectivul sau este ca Polonia sa ajunga din urma tarile mai vechi si mai prospere din UE, si, in acelasi timp, sa uneasca formatiunile de pe scena politica in jurul acestor obiective comune.

Nascut la 4 aprilie 1952, Bronislaw Komorowski este fiul contelului Leon Komorow, a carui familiei provenea din nordul Lituaniei.

In anii '80, in timpul regimului comunist, el a avut un rol important in randul opozitiei democrate a tarii si a fost interogat pentru activitatile sale, in baza legii martiale impuse in 1981.

Candidatura sa la alegerile prezidentiale de duminica a fost sustinuta de Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea.

Bronislaw Komorowski a afirmat ca va candida pentru ca institutia sa nu mai fie folosita pentru a bloca "modernizarea", facand astfel referire la presedintia conservatoare a fostului sef al statului, Lech Kaczynski. Criticii au subliniat ca fostul presedinte a avut o atitudine sceptica fata de Rusia si Germania, tari cu care Polonia a avut relatii tensionate.

In calitatea de presedinte al Parlamentului, Bronislaw Komorowski a preluat, conform Constitutiei, functia de presedinte interimar dupa moartea lui Kaczynski si a declarat o saptamana de doliu national in memoria victimelor accidentului de la Smolensk.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri