Noua dintre cei zece noi membri ai Uniunii Europene au respins ieri, oficial, ultima propunere de buget a presedintiei britanice, prin care li se micsorau ajutoarele date de la bugetul UE, cu 10%. Oficialii din Cehia, Letonia, Cipru, Estonia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia si Slovenia au trimis o scrisoare premierului britanic Tony Blair in care isi precizeaza punctul de vedere. Singura voce contrastanta este cea a Slovaciei, care a refuzat sa semneze documentul pentru ca Marea Britanie a promis fonduri substantiale pentru inchiderea reactorului nuclear de la Jaslovskie Bohunice.

Marea Britanie a renuntat la ideea reducerii subventiilor acordate fermierilor, in favoarea micsorarii cu 10% a ajutoarelor acordate noilor state membre din Europa de Est, in ultima sa tentativa de a transa problema bugetului UE pe perioada 2007-2013. Ultima propunere de buget a presedintiei britanice a UE prevede pastrarea de catre Londra a scutirii de la plata integrala a contributiei la bugetul european si reducerea sumelor platite de marii contribuabili, precum Germania, Olanda si Suedia.

In schimb, noii membri UE vor trebui sa renunte la 10% din banii alocati de Bruxelles pentru dezvoltare. Marea Britanie isi motiveaza propunerea pe constatarea ca aceste state nu pot absorbi in intregime fondurile in valoare de 4% din PIB-ul fiecarui stat mai sarac. Istoria arata ca state precum Spania, Portugalia si Irlanda nu au reusit sa realizeze proiecte decat pentru a accesa jumatate din sumele alocate. Iar noile state membre din Europa de Est nu au reusit nici macar atat.

Banii necheltuiti timp de doi ani trebuie returnati la Bruxelles. De aceea, desi pare ca propunerea Marii Britanii dezavantajeza Romania, in realitate ea nu afecteaza cu nimic tara noastra. Gradul de absorbtie al fondurilor europene este unul dezastruos, iar faptul ca ajutoarele pentru fermieri nu vor fi micsorate este mai important, data fiind starea in care se gaseste agricultura din tara noastra. In plus, orice accesare a banilor europeni pentru dezvoltare necesita co-finantare, deci cheltuieli publice considerabile, ce duc la adancirea deficitului bugetar.

Propunerea lui Tony Blair a atras critici dure din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Durao Barrosso. Toti cunoasteti istoria lui Robin Hood si a serifului din Nottingham. Presedintele Comisiei Europene a fost destul de clar afirmand ca nu doreste ca presedintia britanica sa joace rolul serifului din Nottingham, luand de la saraci pentru a le da bogatilor, a declarat purtatorul de cuvant al lui Barrosso. Propunerea britanica de buget, care urmeaza a fi prezentata luni, vizeaza o reducere a acestuia de la 1,06% din PIB-ul UE la 1,03%, reprezentand o micsorare cu aproximativ 25 miliade euro a bugetului anual propus, de aproximativ 871 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri