Desfiintarea euro ar avea urmari dramatice pentru atat pentru economiile din UE, cat si pentru economia mondiala, cu mult mai importante decat efectele pozitive ale unui astfel de proces, apreciaza analistii X-Trade Brokers Romania.
“Stabilitatea monedei europene este in pericol de ceva timp, euro intrand intr-un proces semnificativ de depreciere la sfarsitul anului trecut. Acest lucru a provocat ingrijorare, desi un euro slab are si avantaje, in special pentru exportatorii din zona euro. Atat mecanismele monedei europene, cat si existenta unei monede nationale au fiecare avantajele lor, existand plusuri si minusuri in ambele sensuri. A lua in calcul insa in prezent posibilitatea desfiintarii euro nu poate conduce decat la haos financiar si economic, cu costuri imense pentru economia mondiala”, a declarat Victor Safta (foto), directorul general al X-Trade Brokers Romania.

“Pe termen lung, in functie de nenumarati factori, euro se poate dovedi o solutie viabila sau un mecanism care trebuie desfiintat; in perioada actuala insa, moneda europeana trebuie sustinuta, considera analistii X-Trade Brokers.

In primul semestru, euro s-a depreciat major fata de monedele importante ale lumii - cu 18,65% fata de yenul japonez si cu 14,46% fata de dolarul american. Euro a inceput saptamana cu o cotatie de 1,2556 USD pentru 1 euro si a incheiat-o la un nivel de 1,2639 USD pentru 1 euro, trecand printr-un maxim de 1,2721 USD pentru 1 euro, cotatie neatinsa de la data de 12 mai.

“Deprecierea euro, in contextul unei cereri in crestere pe piete precum SUA, China, a favorizat insa economiile UE in care exporturile au o pondere importanta - cum este, de exemplu, Germania”, afirma analistii.

In paralel cu intarirea monedei euro fata de principalele monede ale lumii, saptamana trecuta valuta s-a depreciat fata de monedele tarilor Central si Est Europene, cele din urma intarindu-se mai ales pe fondul semnalelor si estimarilor incurajatoare privind o crestere economica medie a acestei regiuni mai mare decat cea a Uniunii Europene in ansamblul sau.

Leul s-a apreciat fata de euro cu 1,3% incheind saptamana de tranzactionare cu o cotatie de 4,2253 Lei pentru 1 euro.

“Din pacate pentru leu insa, cotatiile cu care s-a deschis saptamana curenta nu au fost favorabile monedei nationale, aceasta depasind nivelul de 4,3 lei pentru 1 euro la primele ore ale zilei de luni; cel mai probabil, pietele internationale «nu au vazut cu ochi buni» noile discutii privind reducerea TVA - dupa ce tocmai a fost majorata - si eventuala compensare a veniturilor la buget cu alte resurse. Pietele financiare «taxeaza» uneori instabilitatea mai mult decat scaderea economica”, a mai declarat Safta.

La randul lor, celelalte monede din zona ECE s-au apreciat semnificativ - zlotul Polonez cu 1,7%, coroana ceha cu 1,5%, iar forintul maghiar cu 2,1%.

“Dincolo de semnalele privind intreaga regiune, aceasta zona reactioneaza adesea solidar la evenimentele sau evolutiile dintr-una dintre tari. De aceasta data insa, semnalele la nivel regional au fost insotite de o serie de evolutii nationale pozitive - in cazul Romaniei - privind relatia cu FMI, in cazul Ungariei - cresterea productiei industriale etc”, a precizat directorul XTB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri