Comisia Europeana (CE) a remis Parlamentului European si Consiliului Europei un pachet de masuri care isi propune sa majoreze plafonul garantiilor in cazul economiilor bancare la 100.000 de euro, si sa urce nivelul despagubirilor investitorilor de la 20.000 la 50.000 de euro.
Astfel, pentru detinatorii de conturi bancare, masurile adoptate astazi inseamna ca, in cazul in care banca lor nu poate rambursa depozitele, acestia si-ar recupera mai repede banii (in 7 zile), ar beneficia de un plafon de garantare mai mare (de pana la 100.000 euro) si de informatii mai bune cu privire la modul in care sunt protejati si in ce situatii, scrie NewsIn.

In Romania, nivelul actual de garantare a depozitelor urca pana la 50.000 de euro, tara asumandu-si deja obligatia de a mari acest nivel pana la 100.000 de euro, pana la finalul lui 2010.

Totodata, pentru investitorii care folosesc servicii si fonduri specializate, Comisia propune acordarea mai rapida a despagubirilor in cazul in care o firma de investitii nu ii restituie activele investitorului din cauza unei fraude, a unei greseli in administrare sau erori operationale, nivelul despagubirii urmand sa creasca de la 20.000 euro la 50.000 euro.

In plus, Comisia are in vedere o schimbare a modului de calcul al contributiilor la Fondul de Garantare, care vor avea loc "intr-un mod mai echitabil, deoarece vor fi ajustate in functie de riscurile prezentate de fiecare banca in parte."

De asemenea, investitorii vor primi informatii mai bune cu privire la situatiile cand se aplica sistemul de despagubire si vor beneficia de o mai buna protectie impotriva deturnarilor frauduloase in cazul in care activele lor sunt pastrate de o terta parte – precum in recentul caz Madoff.

Comisia a lansat totodata o consultare publica cu privire la optiunile posibile pentru ameliorarea protectiei detinatorilor de polite de asigurare, inclusiv posibilitatea de instituire a unor scheme de garantare a asigurarilor in toate statele membre.

"Adoptarea pachetului propus astazi marcheaza cel mai recent efort al Comisiei de a spori transparenta si responsabilitatea in cadrul sistemului financiar european pentru a preveni si gestiona viitoarele crize. Consumatorii europeni merita mai mult. Au nevoie de siguranta ca economiile, investitiile sau politele lor de asigurare sunt protejate oriunde in Europa. Pentru ca acest lucru sa devina realitate, fac un apel la Parlamentul European si la Consiliu sa adopte rapid pachetul de masuri propus astazi”, a declarat Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii.

Propunerile CE , "in deplina concordanta cu angajamentele luate de UE in cadrul G20", sunt inaintate acum spre analiza Parlamentului European si Consiliului de Ministri, conform unui comunicat al CE.

Cresterea nivelului garantiilor depozitelor bancare la 100.000 euro

Recenta criza financiara a ilustrat inca o data cat de susceptibile sunt bancile la riscul de retrageri masive– atunci cand detinatorii de conturi bancare considera ca economiile lor nu sunt in siguranta si incearca sa si le retraga toti, in acelasi timp.

Incepand din 1994, exista o directiva (94/19/CE) care asigura faptul ca toate statele membre dispun de o plasa de siguranta pentru detinatorii de conturi bancare. Daca o banca se inchide, sistemele nationale de garantare a depozitelor trebuie sa ramburseze depozitele persoanelor care detin conturi la banca respectiva, pana la un anumit plafon de garantare.

Atunci cand a izbucnit criza financiara, in 2008, s-au adus unele modificari rapide, in special pentru a creste plafonul de garantare la 100.000 euro (in doua etape) si pentru a abandona posibilitatea de co-asigurare (adica detinatorii de conturi bancare nu sunt despagubiti integral, ci trebuie sa suporte un anumit procent din suma pe care au pierdut-o, chiar daca suma pierduta ar fi mai scazuta decat plafonul de garantare).

Cu toate acestea, intrucat in sistemele existente s-au detectat si alte deficiente, Comisia inainteaza acum o propunere completa de modificare a directivei din 1994, asigurandu-se ca s-au tras toate invatamintele de pe urma crizei, precizezaa comunicatul institutiei.

Astfel, CE cere un nivel mai mare de garantare: cresterea la 100.000 euro pana la sfarsitul acestui an.

"Garantarea include acum si companiile mici, medii si mari, precum si toate monedele. Sunt excluse toate depozitele institutiilor financiare si ale autoritatilor publice, produsele de investitii structurate si certificatele de creanta", sustin oficialii CE.

In acelasi timp, rambursarile de fonduri garantate vor fi mai rapide, ele avand loc in termen de sapte zile.

Pentru a facilita rambursarea intr-un termen atat de scurt, administratorii sistemelor de garantare a depozitelor vor trebui sa fie informati din timp in legatura cu existenta unor probleme la banci de catre autoritatile de supraveghere.

Bancile vor trebui sa specifice in registrele lor contabile daca depozitele sunt protejate sau nu.

In plus, CE promite o reducere a nivelului birocratiei. "De exemplu, daca traiti in Portugalia si aveti contul bancar la o banca cu sediul central in Suedia care nu mai poate rambursa depozitele, sistemul portughez v-ar rambursa din proprie initiativa si v-ar servi ca punct de contact. Sistemul suedez i-ar rambursa apoi suma sistemului portughez. Aceasta ar reprezenta o ameliorare majora fata de situatia actuala, cand toata corespondenta trebuie purtata prin intermediul sistemului din tara in care se afla sediul central al bancii", au mai spus oficialii CE.

Ei sustin ca detinatorii de conturi bancare vor fi mai bine informati cu privire la plafonul de garantare si la functionarea sistemului de care apartin, printr-un nou model standard, usor de inteles, precum si prin informatii incluse in extrasele lor de cont.

Totodata, dat fiind faptul ca s-au exprimat ingrijorari cu privire la finantarea sistemelor existente de garantare a depozitelor, propunerile inaintate luni vor asigura o mai buna finantare a acestora, urmand o abordare cu patru etape.

"In primul rand, printr-o buna finantare ex-ante se creeaza o rezerva buna. Aceasta poate fi suplimentata prin contributii suplimentare ex-post. Daca inca nu este suficient, sistemele pot imprumuta o suma limitata de la alte sisteme („imprumut reciproc”). Apoi, ca solutie de ultima instanta, ar trebui sa se faca si alte aranjamente de finantare, in caz de situatii neprevazute", explica oficialii CE.

Europenii nu doar vor beneficia de o mai buna protectie a economiilor lor, ci pot alege acum cel mai bun produs de economisire din orice tara UE, fara a-si face griji ca exista diferente in ceea ce priveste protectia.Bancile vor beneficia de pe urma propunerii deoarece pot oferi produse competitive pe intreg teritoriul UE, fara a fi stanjenite de asemenea diferente, precizeaza comunicatul CE.

Contribuabilii beneficiaza si ei de pe urma mai bunei finantari a sistemelor, intrucat interventia statului devine mult mai putin probabila.

Majoritatea imbunatatirilor ar putea intra deja in vigoare in 2012 si 2013 si s-ar aplica in toate statele membre ale UE, precum si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein, odata incluse in Acordul privind Spatiul Economic European, mentioneaza comunicatul.

Pachetul de masuri de mai sus face parte din angajamentul CE de a reforma pietele financiare in cadrul programului privind "Reglementarea pietelor financiare pentru o crestere durabila", publicat pe 2 iunie 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri