Dupa ce a ajuns la aceasta valoare, pretul aurului a inceput sa scada, ajungand la ora 14.00, ora Romaniei, la valoarea de 504 dolari pe uncie. Spre seara, pretul aurului fluctua in jurul cotatiei de 505 dolari pe uncie. Valoarea aurului, utilizat atat sub forma de bijuterii, cat si activ pentru investitii, este in crestere, in conditiile in care investitorii isi diversifica portofoliile ca urmare a temerilor legate de cresterea economica si inflatie.

O alta cauza care impulsioneaza cresterea pretului aurului este instabilitatea principalelor valute, investitorii orientandu-se catre aur, considerat mult mai sigur. Cresterea pretului la materiile energetice impinge statele catre intarirea rezervelor de aur. Preturile aurului si argintului au atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, respectiv 18 ani, in urma achizitiilor facute de fondurile de investitii, au declarat dealeri citati de Reuters, si celelalte metale pretioase consemnand valori inalte. Pretul argintului a crescut la 8,56/ 8,59 de dolari pe uncie, peste inchiderea de joi, de 8,51/8,54 de dolari pe uncie. Cotatia platinei a avansat la 1.000 de dolari pe uncie, de la 987/992 de dolari pe uncie, la inchiderea de joi a Bursei din New York.

Pe piata romaneasca aurul a depasit ieri pragul de 50 de lei noi, Banca Nationala a Romaniei afisand pe parcursul zilei de ieri o valoare a aurului de 50,74 lei noi.