Un raport al Bancii Mondiale releva existenta unei cresteri usoare a economiilor nou-aderate la Uniune, insa piata financiara si cea a muncii inregistraza, deocamdata, performante negative, a comunicat institutia.
Astfel, conform "Raportului economic periodic UE10”, al Bancii Mondiale, stabilitatea sectorului financiar este esentiala pentru asigurarea reluarii procesului de crestere economica, scrie NewsIn.

Pentru prima oara, de la debutul crizei financiare mondiale, cele mai noi state membre ale Uniunii Europene – UE10 – si-au reluat procesul de crestere economica pozitiva, dar valoarea cresterii este inca scazuta.

In conformitate cu noul "Raport economic periodic UE10" (EU10 Regular Economic Report) al Bancii Mondiale, care a fost dat publicitatii vineri la Bruxelles, cresterea anuala in zona noilor state membre UE (UE10) a avansat de la -2,1% in trimestrul final al anului 2009 la 0,8% in primul trimestru al anului curent, in comparatie cu cresterea de la -1,9% la 0,6% in aceeasi perioada, in statele UE15.

"Cresterea inregistrata in zona statelor UE10 este inegala, reflectand diverse niveluri ale dependentei fata de cererea externa, ale dezechilibrelor initiale, precum si diversi factori specifici fiecarei tari", se precizeaza in raport.

In primul trimestru al anului 2010, cel mai mare nivel al cresterii anuale s-a inregistrat in Slovacia – cu ajutorul revenirii din sectorul auto – precum si in Polonia, singura tara membra UE care a inregistrat o crestere pozitiva in anul 2009.

Activitatea economica a inregistrat din nou o crestere si in Ungaria si Cehia, continuand totusi sa se contracte, desi la niveluri mai moderate, in tari ca Letonia, Bulgaria, Lituania, Romania si Estonia.

Pe piata muncii, beneficiile aferente cresterii inca nu s-au facut simtite. Rata somajului in tarile UE10 a crescut de la o medie de 6,5% in iunie 2008 la aproximativ 10% in luna mai 2010, numarul somerilor crescand de la 3 milioane la 4,7 milioane de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri