Reprezentantii Fondului Monetar Intrnational (FMI) si ai Comisiei Europene (UE) au suspendat discutiile cu autoritatile ungare pentru acordul stand-by de finantare, precizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa ia masuri drastice de reducere a deficitului bugetar, scrie NewsIn.
Astfel, misiunea FMI condusa de Christoph Rosenberg a purtat discutii cu autoritatile ungare in perioada 6-17 iulie 2010, in cadrul celei de-a sasea si celei dea saptea revizii a acordului stand-by, aprobat de boardul FMI pe 6 noiembrie 2008.

Discutiile ar fi trebuit sa aiba loc si luni, dar reprezentantii FMI au anuntat ca se intorc la Washington deoarece, desi "exista multe puncte comune" intre abordarile avute in vedere de autoritatile ungare si FMI, "multe probleme raman nerezolvate", relateaza portfolio.hu.

FMI a precizat ca va incerca sa gaseasca o solutionare a acestor divergente.

Oficialii Comisiei Europene au derulat, la randul lor, cea de-a cincea revizie, desfasurata in cadrul asistentei acordate Ungariei de Uniunea Europeana (UE) pentru balanta de plati.

Acestia au precizat ca sunt "o serie de intrebari pentru care guvernul are nevoie de mai mult timp ca sa poata da clarificari". Drept urmare, executivul european a hotarat sa amane concluziile reviziei si ca "ar fi de preferat sa revina ulterior pentru discutii suplimentare".

"Economia Ungariei a inceput sa isi revina din criza profunda din 2008-2009, in special datorita exporturilor puternice. Cu toate acestea, cererea interna a ramas slaba, ca urmare a conditiilor dificile de creditare si a unei piete a muncii slabe. Per ansamblu, produsul intern brut (PIB) real ar putea creste cu 0,6% in 2010. Inflatia a fost in scadere si deficitele mari de cont curent din 2008 si anterior au fost eliminate. Estimarile pentru 2011 au in vedere o continua redresare a PIB-ului real - la 2,5-2,75%, in functie de mediul extern si de amploarea politicilor - si continuarea temperarii inflatiei spre tinta bancii centrale", a declarat Rosenberg la finalul vizitei.

FMI a adaugat, insa, ca, in pofida anumitor progrese, tintele de deficit fiscal anuntate anterior, de 3,8% din PIB in 2010 si sub 3% din PIB in 2011, raman niste puncte de ancorare adecvate pentru procesul de consolidare necesar si sustenabilitatea datoriei, si ar trebui sa fie respectate, dar pentru atingerea acestor obiective vor trebui adoptate masuri suplimentare.

Consolidarea sustenabila va necesita masuri de durata, care sa nu distorsioneze piata, pentru care autoritatile au nevoie de mai mult timp. FMI a mai atras atentia ca guvernul ungar va trebui sa ia masuri atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli, in vederea temperarii deficitului bugetar. In plus, intreprinderile mari de stat care inregistreaza pierderi vor trebui restructurate pentru a reduce povara asupra bugetului.

Ca urmare a suspendarii discutiilor, Ungaria nu va mai putea accesa urmatoarea transa din pachetul de urgenta de circa 20 miliarde euro convenit in toamna lui 2008 cu FMI si UE, dar, in conditiile in care nici nu avea de gand sa traga acesti bani, situatia nu ar trebui sa afecteze bugetul, mai scrie portfolio.hu.

Suspendarea discutiilor ar putea, totusi, sa duca la deprecierea forintului si la cresterea randamentelor titlurilor de stat la licitatia de luni, ceea ce inseamna ca finantarea de stat ar putea deveni mai scumpa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri