Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a anuntat ca ar putea interzice in doua saptamani importul de vinuri din Republica Moldova, relateaza Interfax.

Rospotrebnadzor a interzis deja vanzarea a sute de mii de sticle de vin moldovenesc, motivand probleme de calitate. O interdictie totala ar reprezenta o lovitura dura pentru un sector vital al economiei Republicii Moldova, in conditiile in care Chisinaul exporta in Rusia aproximativ 20% din productia totala de vinuri, scrie NewsIn.

Seful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onisecenko, a declarat ca aproape jumatate din cantitatea de vin moldovenesc importata recent nu corespunde standardelor de calitate.

"Daca situatia nu se schimba in doua saptamani si fiecare sticla de vin importata continua sa fie de slaba calitate, atunci masurile de interdictie vor fi aplicate", a declarat Oniscenko pentru Interfax.

Onisecenko a declarat joi ca interdictia impusa de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova nu va fi extinsa la marcile de calitate. "Nu va fi o interdictie completa, ci doar un control al importurilor", a spus Oniscenko.

"Vinurile de calitate slaba vor fi trimise inapoi in Republica Moldova, iar cele bune vor fi vandute in magazinele din Rusia", a adaugat el.

Oniscenko a declarat ca discutiile cu Republica Moldova privind vinurile au fost oprite doarece Chisinaul a stopat controalele in ceea ce priveste standardele de productie.

Premierul moldovean Vlad Filat a anuntat miercuri ca se va intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin pentru a discuta problema vinurilor moldovenesti. El nu a precizat data intalnirii, spunand doar ca aceasta va avea loc in curand.

In ultimul timp, Rusia a respins in mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul ca sunt necorespunzatoare calitativ. Vinurile moldovenesti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat saptamana trecuta intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei seful serviciilor sanitare ruse, citat de RIA Novosti. "Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus.

"Nu ar trebui consumat, nici in Rusia, nici in alta parte", a adaugat el, precizand ca au fost descoperite ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc, in perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.

Presa rusa a comentat insa ca inasprirea controalelor ruse asupra vinurilor moldovenesti reprezinta un avertisment la adresa coalitiei de guvernare de la Chisinau, prooccidentala. Blocarea vinurilor a intervenit cu precadere dupa ce presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat de mediile ruse proroman si un apropiat al presedintelui Traian Basescu, a emis un decret ce a provocat iritare la Moscova, declarand 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Explozie la un laborator care detine mostre de Ebola si variola