"Kazahstanul nu a fost niciodata impotriva Nabucco, problema este ca in Europa se vorbeste mult despre Nabucco dar, in realitate, se face putin", a spus Nazarbaiev, citat de RIA Novosti.

Pentru participarea Kazahstanului la Nabucco este necesar un gazoduct pe sub Marea Caspica sau macar facilitati de lichefiere, a adaugat el.

"Nimic nu se face de nicio parte, decat discutii. Uniunea Europeana ar putea lucra mai activ", a spus el.

Statul vecin Turkmenistan este de asemenea dispus sa participe in proiectul european dar are aceleasi probleme.

Citeste si:

Platoul continental al Kazahstanului la Marea Caspica are zacaminte de gaze naturale estimate la 3.300 de miliarde de metri cubi, iar productia tarii pentru anul acesta este estimata la 45 de miliarde de metri cubi.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi.

Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria. Romania participa la proiect prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE. Primele livrari ar urma sa fie efectuate in 2014.