Guvernul ungar se asteapta sa ajunga "in cele din urma" la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si anticipeaza ca discutiile cu creditorii internationali vor fi reluate in luna septembrie, a declarat luni ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Reuters.
Oficialul a promis totodata ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de mai putin de 3% din PIB, limita ceruta de FMI si UE, transmite Mediafax.

"Discutiile (din weekend) nu au esuat, ci am incheiat o etapa a negocierilor. Nu le place taxa asupra bancilor, dar dati-mi voie sa afirm ca trebuie sa luam aceasta masura pentru ca astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar", a afirmat el.

Matolcsy a adaugat ca numai trei dintre cele 27 de state membre UE au un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

"In Ungaria vom avea in acest an un deficit de 3,8% din PIB, iar pentru anul viitor cifra va fi de sub 3% din PIB, deci vom fi in avangarda, in elita UE", a aratat ministrul ungar al Economiei.

Ieri, Banca centrala a Ungariei a decis mentinerea dobanzii de politica monetara pentru a treia luna consecutiv la minimul record de 5,25%, din cauza temerilor ca preturile la energie vor accelera inflatia si in contextul asteptarii de catre investitori a planurilor bugetare al guvernului.

Forintul a pierdut 8% in raport cu euro in ultimele trei luni, fiind moneda cu cea mai slaba evolutie din toate cele 170 de valute analizate de Bloomberg. Forintul era cotat luni la 288,46 forinti pe euro la 13:56 ora Budapestei (14:56 ora Romaniei), comparativ cu 282,1 forinti la finalul zilei de vineri.

Moneda ungara a coborat pana la 290,52 de forinti pentru un euro la 7 iunie, dupa comnetarii ale politicienilor din partidul de guvernamant privind situatia economica a Ungariei, asemanatoare cu cea a Greciei.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anuntat ca guvernul ungar nu va introduce noi masuri de austeritate, considerand ca acestea sunt principalul motiv al scaderii economice si somajului ridicat.

Matolcsy a afirmat ca executivul de la Budapesta va pastra taxa speciala asupra bancilor, aprobata recent pentru o perioada de trei ani, si estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste, datorita acestei masuri, cu 200 miliarde forinti (720 milioane euro) numai in 2010, transmite Bloomberg.

Discutiile dintre reprezentantii FMI si UE si autoritatile ungare pentru evaluarea acordului de imprumut extern incheiat in octombrie 2008 au fost suspendate in weekend, creditorii internationali fiind nemultumiti de masurile propuse de guvernul de la Budapesta pentru scaderea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in 2011.

Cele mai mari nemultumiri exprimate de FMI si UE s-au referit la taxa prin care Ungaria vrea sa obtina de la banci 200 miliarde forinti (peste 700 milioane euro) doar in acest an, dar si la planurile de plafonare a salariilor din sectorul public, care ar afecta si remuneratiile oficialilor bancii nationale.

Guvernul ungar a respins ideea introducerii unor noi masuri de austeritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri