Decizia a fost anticipata de toti cei 17 analisti consultati de Bloomberg.

Discutiile Ungariei cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in cadrul acordului stand-by de imprumut au fost suspendate la sfarsitul saptamanii trecute. Investitorii asteptau de la creditorii internationali asigurari ca finantele tarii sunt pe o cale sustenabila, dupa ce guvernul a amplificat temerile ca ar putea aplica o politica fiscala mai relaxata. Banca centrala a majorat prognoza de inflatie in mai din cauza cresterii preturilor la energie.

"Spatiul de manevra al politicii monetare va depinde de politicile fiscale", au afirmat analistii bancii Intesa Sanpaolo intr-o nota catre clienti.

Citeste si:

Forintul a pierdut 8% in raport cu euro in ultimele trei luni, fiind moneda cu cea mai slaba evolutie din toate cele 170 de valute analizate de Bloomberg. Forintul era cotat luni la 288,46 forinti pe euro la 13:56 ora Budapestei (14:56 ora Romaniei), comparativ cu 282,1 forinti la finalul zilei de vineri.

Moneda ungara a coborat pana la 290,52 de forinti pentru un euro la 7 iunie, dupa comnetarii ale politicienilor din partidul de guvernamant privind situatia economica a Ungariei, asemanatoare cu cea a Greciei.