Banca centrala a Ungariei a mentinut dobanda de politica monetara pentru a treia luna consecutiv la minimul record de 5,25%, din cauza temerilor ca preturile la energie vor accelera inflatia si in contextul asteptarii de catre investitori a planurilor bugetare al guvernului, conform Mediafax.
Decizia a fost anticipata de toti cei 17 analisti consultati de Bloomberg.

Discutiile Ungariei cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in cadrul acordului stand-by de imprumut au fost suspendate la sfarsitul saptamanii trecute. Investitorii asteptau de la creditorii internationali asigurari ca finantele tarii sunt pe o cale sustenabila, dupa ce guvernul a amplificat temerile ca ar putea aplica o politica fiscala mai relaxata. Banca centrala a majorat prognoza de inflatie in mai din cauza cresterii preturilor la energie.

"Spatiul de manevra al politicii monetare va depinde de politicile fiscale", au afirmat analistii bancii Intesa Sanpaolo intr-o nota catre clienti.

Forintul a pierdut 8% in raport cu euro in ultimele trei luni, fiind moneda cu cea mai slaba evolutie din toate cele 170 de valute analizate de Bloomberg. Forintul era cotat luni la 288,46 forinti pe euro la 13:56 ora Budapestei (14:56 ora Romaniei), comparativ cu 282,1 forinti la finalul zilei de vineri.

Moneda ungara a coborat pana la 290,52 de forinti pentru un euro la 7 iunie, dupa comnetarii ale politicienilor din partidul de guvernamant privind situatia economica a Ungariei, asemanatoare cu cea a Greciei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri