Vanzarile masive derulate pe piata financiara si monetara ungara dupa suspendarea acordului cu FMI si UE prezinta un risc pentru alte state est-europene, care pot combate cel mai bine acest fenomen prin reforme economice, potrivit presedintelui BERD, Thomas Mirow, citat de Reuters.

Forintul si activele ungare de capital au fost vandute masiv luni, dupa ce guvernul de la Budapesta a respins masurile de austeritate cerute de FMI si UE pentru continuarea programului de imprumut extern, potrivit Mediafax.

Sfarsitul prematur al discutiilor dintre autoritatile ungare si reprezentantii FMI/UE a zdruncinat increderea investitorilor, determinand scaderea forintului cu peste 3% in numai o zi.

Exemplul Ungariei arata cat de importanta este o politica fiscala solida, a declarat Mirow pentru ziarul german Handelsblatt.

"Cazul Ungariei are si un risc de contagiune pentru alte state est-europene, dar acestea se pot proteja prin continuarea reformelor si restructurarilor. Cred ca guvernul ungar va conveni asupra unei solutii cu FMI in urmatoarele saptamani", a adaugat presedintele BERD.

Mirow a mai aratat ca performantele economiilor din Europa de Est variaza, cu Polonia intr-o situatie foarte buna, in timp ce alte tari, precum Bulgaria si Romania, sunt inca in recesiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si