Ungaria va respecta tinta de deficit negociata cu Fondul pentru 2010, insa va decide singura modul in care va face acest lucru, a afirmat Orban, potrivit Mediafax.

"Exista un singur lucru mentionat in acordul Ungariei cu FMI si anume ca trebuie sa avem un deficit de 3,8% in acest an. In afara de aceasta, in orice alta privinta, discutiile cu FMI nu au niciun impact. Intelegerea nu prevede modul in care trebuie sa atingem acest obiectiv", a spus premierul.

Selectia si momentul reformelor sunt responsabilitatea exclusiva a Ungariei, a precizat el.

Pietele financiare au fost marti mai linistite decat luni, insa guvernul nu a reusit sa atraga in cadrul unei vanzari de titluri de trezorerie intreaga suma popusa. Analistii considera ca esecul executivului de a-si asigura finantarea necesara indica incertitudinile legate de situatia fiscala a Ungariei. Forintul s-a stabilizat dupa ce luni a pierdut 3%.

Citeste si:

Totodata, Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat, marti, ca exista riscul extinderii neincrederii investitorilor la nivelul regiunii, iar premierii Poloniei si Cehiei au subliniat importanta disciplinei fiscale.

Stabilitatea fiscala este cruciala, a spus premierul ceh, Petr Necas, dupa o intalnire cu omologul sau ungar, Viktor Orban.

"Stabilizarea fiscala a bugetelor este de importanta majora si ma bucur sa aflu ca suntem cu totii constienti de aceasta responsabilitate", a declarat el.

Seful executivului de la Varsovia, Donald Tusk, a indemnat toate tarile din Europa Centrala sa-si imbunatateasca performantele fiscale fara teama de fluctuatiile valutare pe termen scurt.