Martin Wittig este noul CEO (chief executiv officer) al grupului de consultanta, fiind astfel avansat din functia de CFO (chief financial officer). Pozitia de presedinte este astfel preluata de la Roland Berger (foto) de Burkhard Schwenker, fost CEO.

"Fondatorul companiei a initiat transformarea biroului de consultanta inca de la inceputul anilor 1990, astfel incat sa se poata face trecerea de la conducerea asigurata de liderul fondator ("one-man-show") la un parteneriat in toata puterea cuvantului", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie. Astfel, fondatorul Roland Berger va ocupa in continuare doar functia de presedinte onorific.

Doi dintre cei sase membri ai Comitetului Executiv se regaseau si in vechea formula: Martin Wittig (46 de ani) de la biroul din Zürich il inlocuieste de Burkhard Schwenker (52 de ani) in pozitia de CEO, iar António Bernardo (50 de ani) din Lisabona ii va fi adjunct. Noii membri sunt reprezentati de liderul regiunii Asia, Charles Edouard Bouée (41 de ani, Shanghai), expertul in restructurare, Bernd Brunke (39 de ani,
Berlin) si expertul in sectorul auto, Ralf Kalmbach (49 de ani, München). Tijo Collot d'Escury (43 de ani, Amsterdam) a facut tranzitia din Consiliul de Supraveghere spre Comitetul Executiv.

Partenerii i-au ales de asemenea pe fostul CEO Burkhard Schwenker, Vincent Mercier (61 de ani, Paris) si Stefan Schaible (42 de ani, Hamburg) in Consiliul de Supraveghere, care ii mai cuprinde pe Veit Schwinkendorf (44 de ani, Düsseldorf) si Isao Endo (53 de ani, Tokyo). Presedinte al Consiliului de Supraveghere a fost ales Burkhard Schwenker, secondat de Vincent Mercier. Fondatorul companiei si fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere, Roland Berger, a devenit presedinte de onoare al companiei, singura de origina europeana aflata in top cinci la nivel mondial.

"Plecarea fondatorului companiei Roland Berger din Consiliul de Supraveghere al Roland Berger Strategy Consultants si alegerea lui ca presedinte de onoare este concluzia normala si asteptata pentru incheierea cu succes a procesului de transformare care a fost initiat cu peste 15 ani in urma", se precizeaza in comunicat. In paralel, a fost format un Comitet de Management format din cinci membri, cu Roland Berger pe pozitia de CEO.

Preluarea actiunilor de catre management s-a finalizat in 1988, ceea ce a marit semnificativ valoarea actiunilor Partenerilor. In acelasi timp, Roland Berger si-a redus drepturile de vot la acelasi nivel cu cel al celorlalti parteneri (un vot fiecare). A fondat de asemenea Comitetul Executiv (CE), la care a ramas CEO, Consiliul de Supraveghere si un Comitet de Management pentru Germania, tranferand astfel si mai multa responsabilitate executiva catre parteneri.

In 2003, Berger a mai facut un pas, prin predarea functiilor executive catre CE condus acum de Burkhard Schwenker, el asumandu-si in loc rolul de presedinte al Consiliului de Supraveghere. "Vom continua procesul nostru de internationalizare, in special in tarile BRIC, precum si cresterea noastra de succes la nivel global", a declarat Wittig imediat dupa alegerea sa in fruntea Roland Berger.

"Din perspectiva mea, schimbarea pe care tocmai am efectuat-o este concluzia logica a directiei pe care am trasat-o in anii 1990 prin schimbarea strategiei companiei astfel incat sa se transforme dintr-o firma condusa de liderul fondator intr-un parteneriat", explica Roland Berger.

Care este istoria Roland Berger?

La mai putin de 30 ani, Roland Berger a fondat, in 1967/1968, o firma de consultanta. Initial cu operatiuni ce implicau un om si o secretara, firma a crescut rapid, transformandu-se intr-o companie de consultanta de management orientata tot mai mult catre internationalizare, si avand o structura de parteneriat.

In 1970 – la doar trei ani de la fondare – compania genera deja venituri de 5,6 milioane de marci germane (echivalentul a 2,8 milioane de euro). Zece ani mai tarziu, veniturile crescusera la 35 de milioane de marci germane (17,9 milioane de euro), iar in 1990 la 175 milioane de marci germane (aproximativ 90 de milioane de euro).

Citeste si:

In anul 1988, Deutsche Bank, un client traditional al Roland Berger, a achizitionat, sub conducerea lui Alfred Herrhausen, 75,1% din actiunile
companiei. Roland Berger, pe atunci avand putin peste 50 de ani, a pastrat restul actiunilor si si-a asigurat votul majoritar pentru el. Berger explica acum ratiunea din spatele acestei decizii astfel: "perpectiva de a-mi exercita profesia in cu totul alta dimensiune, la carma unei orchestre internationale majore, m-a incantat pur si simplu."

Totusi, dupa asasinarea lui Alfred Herrhausen in 1989, strategia planificata impreuna, care era bazata in principal pe relatia lui personala cu Roland Berger, nu s-a mai putut concretiza. Deutsche Bank si-a pastrat actiunile, dar si-a limitat rolul la acela al unui partener tacut. Totusi, dupa introducerea legii americane US Bank Holding Act, participatia bancii impiedica Roland Berger sa intre pe piata americana.

Incepand din anii 1990, Roland Berger a initiat o transformare treptata a actionariatului si managementului companiei sale. Primul pas a fost sa transfere 25% din actiunile companiei pe numele Partenerilor activi si sa reduca actiunile detinute de Deutsche Bank si de el insusi. In plus, s-a creat un Comitet de Management cu Roland Berger ca CEO si alti patru parteneri ca membri.

In 1998, Partenerii au decis sa rascumpere actiunile Deutsche Bank. Acesta a fost cel de-al doilea pas in transformarea de la o companie detinuta si condusa de fondatorul ei la o entitate independent gestionata de parteneri.

Privind in urma, Berger afirma: "pentru mine, rascumparerea actiunilor a fost esentiala pentru crearea unui parteneriat puternic caruia sa-i pot transfera compania". In aceasta mutare, cel care a dat numele firmei si-a redus dreptul de vot la acelasi nivel cu cel al celorlalti parteneri. Odata cu rascumpararea actiunilor de catre management, Roland Berger Strategy Consultants si-a introdus de asemenea o noua structura de conducere: s-au format Comitetul Executiv, Consiliul de Supraveghere si Comitetul de Management din Germania – Roland Berger inca se afla insa la conducerea companiei.

Din 1998 pana in 2003, Roland Berger Strategy Consultants si-a crescut veniturile de la 292 milioane de euro la 530 de milioane de euro. In aceeasi perioada, numarul angajatilor a crescut de la 1.200 la 1.500 iar numarul birourilor din strainatate de la 17 la 20. In 2003, Roland Berger – pe atunci de 65 de ani – a facut al treilea pas catre o companie condusa de parteneri: a transferat intreaga responsabilitate de management operational si strategic catre Burkhard Schwenker (CEO), António Bernardo (CEO adjunct), Thomas Eichelmann si Martin Wittig.

In acelasi timp, Roland Berger a devenit Presedinte al Consiliului de Supraveghere, a carui componenta fost de asemenea aleasa de catre
parteneri. In 2008 veniturile companiei au atins 670 milioane de euro, iar numarul de angajati a crescut la 1.900. Astazi, Roland Berger Strategy Consultants are 36 de birouri in 25 de tari.

"Biroul nostru din Romania face in continuare parte din regiunea ECE (Europa Centrala si de Est), considerata de importanta strategica pentru companie, ceea ce inseamna ca vom putea beneficia in continuare de intregul sprijin necesar intaririi strategiei de dezvoltare pe piata locala, pornind de la baza solida pe care am construit-o in ultimii 18 ani de prezenta neintrerupta la nivel local", a declarat Codrut Pascu, managing partner al biroului din Romania.

Fondata in 1967, Roland Berger Strategy Consultants este una dintre cele mai mari firme de consultanta la nivel mondial si cea mai mare de origine europeana. Cu 36 de birouri in 25 de tari, compania desfasoara operatiuni pe toate pietele internationale importante. In 2009, veniturile companiei au depasit 616 milioane de euro, prin 2.000 de angajati. Compania de consultanta este un parteneriat independent, condus de aproximativ 180 de parteneri.