Presedintele francez Nicolas Sarkozy a propus miercuri inceperea unui proces de convergenta a sistemelor fiscale din Franta si Germania.

Sarkozy propune efectuarea unui "inventar comun" al sistemelor fiscale si bugetare ale celor doua tari, de catre Curtea Franceza a Auditorilor si institutia germana similara, potrivit unui comunicat transmis in urma participarii ministrului german de finante, Wolfgang Schaeuble, la o sedinta a Cabinetului francez, scrie Mediafax.

"Guvernele noastre se afla intr-o pozitie in care pot lua decizii spre o convergenta fiscala necesara, atat in privinta taxarii mediului de afaceri, cat si in ceea ce priveste taxarea personala", a declarat Sarkozy, expunand astfel scopul initiativei.

Comunicatul nu precizeaza daca cele doua tari, cele mai mari economii din Uniunea Europeana, ar urma sa-si uniformizeze sistemele fiscale, de altfel foarte diferite.

Franta colecteaza o taxe mai mici pe profit/venit, dar efectueaza mult mai multa impozitare indirecta decat Germania. Autoritatile franceze impun totodata o taxa pe avere, abolita in Germania dupa o decizie din 1995 a Curtii Constitutionale.

Povara fiscala totala se plaseaza la circa 42,8% din PIB in Franta (date raportate la anul 2008), fata de 39,5% in Germania. Pe de alta parte, cheltuielile bugetare sunt mult mai mari in Franta raportat la marimea economiei, de 55,6% din PIB in 2009, fata de 47,6% din PIB in Germania.

"Convergenta sistemelor fiscale este un element esential al integrarii economice si al aprofundarii pietei interne europene", a aratat Sarkozy.

Oficialitatile germane nu au avut o replica imediata, insa ministrul Schaeuble va sustine miercuri o conferinta de presa impreuna cu ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum a favorizat colapsul stangii europene ivirea extremelor politice