Presedintele interimar al R. Moldova a declarat ca cea mai buna solutie pentru blocada anuntata de Rusia asupra vinurilor moldovenesti este cautarea altor piete de desfacere, relateaza Jurnal.md.
"Atunci cand ai alternativa, Federatia Rusa sau alt stat te invita pe piata. Daca ii place ceea ce produci. Dar atunci cand stie ca nu ai alternativa, iti pune conditii si la pret, si la calitate, si la toate", a declarat presedintele interimar, Mihai Ghimpu, in cadrul unei intrevederi cu o delegatie a Academiei Europene pentru Relatii Economice si Internationale (AEREC).

"Nu pot sa spun ca toate vinurile sunt calitative. Alta e problema – daca e necalitativa aceasta partida, de ce nu merge cealalta? Nu-i calitativa, se intoarce si vine urmatorul vagon. Nu cred ca toate sunt necalitative", a precizat presedintele interimar al Republicii Moldova.

Anterior, Mihai Ghimpu a indemnat moldovenii sa nu mai consume votca importata din Rusia, ci sa consume vinul autohton. "Il tinem pe acesta in beci si il vindem, in timp ce bem votca proasta. Rachiul totusi este o bautura spirtoasa, nu este sanatoasa", a mentionat Ghimpu.

Reactia presedintelui Mihai Ghimpu vine dupa ce seful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadi Oniscenko, a anuntat ca Rusia va aplica interdictii la importul de vinuri moldovenesti in cazul in care Republica Moldova nu va rezolva, in urmatoarele doua saptamani, problema calitatii vinurilor. Aproape jumatate din vinurile moldovenesti exportate in Rusia sunt respinse din cauza unui continut ridicat de dibutilftalat, dupa cum spun autoritatile ruse.

Ministrul de externe de la Chisinau, Iurie Leanca, declara in urma cu doua saptamani, intr-un interviu pentru NewsIn, ca vinurile moldovenesti se pot reorienta catre alte piete, inclusiv cea chineza. "Noi mizam pe mentinerea pietelor existente, dar si pe identificarea si valorificarea unora noi", a declarat Iurie Leanca, mentionand in context ca piata chineza nu poate fi ignorata. Premierul Vlad Filat are in pregatire, de altfel, o vizita la Beijing, in septembrie, a spus ministrul.

In ultimul timp, Rusia a respins in mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul ca sunt necorespunzatoare calitativ. Vinurile moldovenesti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat seful serviciului sanitar rus. "Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Oniscenko. "Nu ar trebui consumat, nici in Rusia, nici in alta parte", a adaugat el, precizand ca au fost descoperite ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc, in perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.

Presa rusa a comentat insa ca inasprirea controalelor ruse asupra vinurilor moldovenesti reprezinta un avertisment la adresa coalitiei de guvernare de la Chisinau, prooccidentala. Blocarea vinurilor a intervenit cu precadere dupa ce presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat de mediile ruse proroman si un apropiat al presedintelui Traian Basescu, a emis un decret ce a provocat iritare la Moscova, declarand 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri